marți, 27 august 2019

Când oare veteranii de război vor avea dreptul legitim de a purta uniforma militară ?

Analizând şi studiind cadrul legislativ şi normativ din Republica Moldova şi de peste hotare referitor la portul uniformei militare de către veteranii de război am stabilit următoarele:
1. Anual la 15 februarie, 2 martie, 9 mai și în alte zile comemorative și sărbători, observăm cum în spațiul public apar persone îmbrăcate în pseudouniformă militară, de regulă mozaicată cu însemne distinctive ale militarilor. Acește persone sunt veteranii de război şi majoritate din ei poartă ținută militară neavând acest drept conform cadrului juridic în vigoare. Faptul portului ilegal al uniformei se agravează şi prin aceea că uniforma purtată nu corespunde modelului stabilit în vigoare, este denaturată iar medaliile, ordinile şi insignele se poartă incorect. Portul ilegal a uniformei militare de către veteranii de război nu a fost abordat serios şi nu au fost luate măsuri necesare. Totodată, apariția acestor persoane într-o ținută neregulamentară defăimează vrând sau nevrând imaginea serviciului militar și a Forțele Armate.



2. Actualul cadru legislativ și normativ din Republica Moldova nu este  deloc favorabil veteranilor de război deoarece nu le înlesnește dreptul de a purta uniforma militară ca și în unele state. Dar să examinăm acest cadru juridic.
        1) Conform Legii nr. 190 din 08.05.2003 Cu privire la veterani, veteranilor nu li s-a acordat drepul de a purta uniforma militară. Posibil această lacună a fost admisă de către legislator deoarece această lege a fost copiată fiind similară cu legile din Federaţia Rusă şi țările SCI. Veteranii de război din Republica Moldova ca și veteranii de război din ţările CSI nu au beneficiat de un drept cert, special pe care l-au meritat, de a purta uniforma militară, în condițiile normelor stabilite de lege.
      2) Conform Decretului Președintelui R.M. nr. 580 din 06.10.2010 Pentru aprobarea uniformei militare, a însemnelor distinctive şi a regulilor de purtare a acestora de către militarii din cadrul Armatei 


        2. Actualul cadru legislativ și normativ din Republica Moldova nu este  deloc favorabil veteranilor de război deoarece nu le înlesnește dreptul de a purta uniforma militară ca și în unele state. Dar să examinăm acest cadru juridic.
      1) Conform Legii nr. 190 din 08.05.2003 Cu privire la veterani, veteranilor nu li s-a acordat drepul de a purta uniforma militară. Posibil această lacună a fost admisă de către legislator deoarece această lege a fost copiată fiind similară cu legile din Federaţia Rusă şi țările SCI. Veteranii de război din Republica Moldova ca și veteranii de război din ţările CSI nu au beneficiat de un drept cert, special pe care l-au meritat, de a purta uniforma militară, în condițiile normelor stabilite de lege.
     2) Conform Decretului Președintelui R.M. nr. 580 din 06.10.2010 Pentru aprobarea uniformei militare, a însemnelor distinctive şi a regulilor de purtare a acestora de către militarii din cadrul Armatei Naţionale şi instituţiilor Ministerului Apărării, art. 4. Portul uniformei militare şi a însemnelor distinctive, aprobate prin prezentul decret, se interzice altor persoane decît militarilor din cadrul Forţelor Armate ale Republicii Moldova şi instituţiilor Ministerului Apărării. Acest decret practic a interzis purtarea uniformei de către veteranii de război, care în majoritatea lor nu sunt militari activi ci sunt în rezervă sau retragere.
    3) Conform Hotărârii Guvernului nr. 941 din 17.08.2006 Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de îndeplinire a serviciului militar în Forţele Armate, punctul 146. Militarilor care îndeplinesc ireproşabil serviciul militar prin contract şi au îndeplinit serviciul militar 20 de ani şi mai mult, conform datelor calendaristice, iar cei care au merite deosebite în faţa Republicii Moldova - indiferent de acest termen, la eliberarea din serviciul militar, prin ordinul persoanelor cu funcţii de răspundere, li se poate acorda dreptul de a purta uniforma militară şi semnele distinctive ale militarilor.
Astfel, dacă participarea veteranilor de război la acțiuni militare se echivalează cu ”merite deosebite în faţa Republicii Moldova” și dacă acești militari la trecerea în rezervă li s-a acordat ”prin ordinul persoanelor cu funcţii de răspundere dreptul de a purta uniforma militară şi semnele distinctive ale militarilor” atunci putem vorbi despre o posibil drept de a purta uniforma militară de către veteranii de război. Se știe că la majoritatea veteranilor de război nu există o inscripție în ordin care stipulează ”dreptul de a purta uniforma militară” fiind militar în rezervă.
4) Conform Hotărârii Guvernului nr. 104 din 06.02.2008 Cu privire la asigurarea cu echipament a militarilor Forţelor Armate pe timp de pace, punctul 32. Ofiţerii şi subofiţerii eliberaţi în rezervă sau retragere cu dreptul de a purta uniforma militară şi însemnele distinctive pot procura aceste obiecte din cont propriu.
Aici cadrul normativ îngustează dramatic categoriile de militari până la ofițeri și subofițeri. Știm că majoritatea veteranilor de război sunt soldați și sergenți, deci din start acestei majorități nu i se permite să poarte uniforma militară chiar și din cont propriu.
5) Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova Art. 372 (2) Purtarea ilegală a uniformei militare şi a însemnelor gradului militar, ale genului de arme şi ale apartenenţei departamentale, se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale (1500-3000 lei).
Se știe că veteranii de război care ilegal poartă uniforma militară în majoritatea cazurilor nu duc răspunderea contravențională și nu sunt amendați conform acestui articol.
3. În Concluzie:
1) majoritatea veteranilor de război nu sunt ofițeri și subofițeri, deci doar numai aceste categorii au dreptul din cont propriu să-şi procure uniforma dacă au dreptul de a o purta;
2) majoritatea veteranilor de război nu au îndeplinit serviciul militar prin contract 20 de ani şi mai mult, conform datelor calendaristice, deci nu au fost eliberaţi în rezervă sau retragere cu dreptul de a purta uniforma militară;
3) majoritatea veteranilor de război poartă uniforma militară şi semnele distinctive militare ilegal, din propria iniţiativă, deci sunt pasibili de răspunderea contravențională și pot fi sancționați cu amendă.
4) până în prezent asociațiile obștești de veterani de război nu au cerut explicit de la stat dreptul de a purta uniforma militară, dreptul pe care ei luptând cu arma în mână au apărat acest stat, îndeplinind datoria de militar, fiind fideli Jurământului militar. Iar dacă au cerut, statul nu a modificat cadrul juridic în direcția dorită.
4. Ce trebuie de făcut pentru ca veteranii de război să aibă dreptul legitim de a purta uniforma militară şi să nu fie abateri de la lege.
     a) În primul rând, de modificat Legea nr. 190 din 08.05.2003 Cu privire la veterani, introducând o înlesnire suplimentară ca ”veteranii de război să aibă dreptul de a purta uniforma militară în condițiile stabilite de Ministerul Apărării Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Interne,” luând exemplu de la justiția României, dar îmbunătățind-o și adaptând-o pentru Republica Moldova.
Astfel, în România, conform Legii nr. 44/1994 Privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război se stabilește în Art. 14. Veteranii de război, ofițeri, au dreptul de a purta uniforma militară, în condițiile stabilite de Ministerul Apărării Naționale și, respectiv, de Ministerul de Interne.
De sigur, ar fi bine ca veteranii de război din Republica Moldova să aibă dreptul de a purta uniforma militară indiferent de categoria gradului militar, adică toți de la soldat până la general, nelimitat. Pentru aceasta trebuie de modificat punctul 32 din Hotărârea Guvernului nr. 104 din 06.02.2008 Cu privire la asigurarea cu echipament a militarilor Forţelor Armate pe timp de pace.
       b) În al doilea rând, de modificat Hotărâriea Guvernului nr. 941 din 17.08.2006 și nr. 104 din 06.02.2008 prin care să fie stabilite clar zilele portului uniformei militare pentru veteranii de război și cei trecuți în rezervă (retragere).
De exemplu să fie admise portul ținutei militare în următoarele zile:
     1) Ziua Memoriei(2 martie); Ziua Independenţei(27 august); Ziua comemorării celor căzuţi în războiul din Afghanistan(15 februarie); Ziua Drapelului de Stat (27 aprilie); Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei (9 mai); Ziua Armatei Naționale(3 septembrie); Ziua Trupelor de Carabinieri(12 decembrie), Ziua Poliției(18 decembrie), Ziua Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova(9 septembrie), etc.;
      2) la festivități, adunări, ceremonii și activități protocolare sau comemorative la care sunt invitați oficial veteranii de război, veteranii serviciului militar, rezerviştii cu dreptul de a purta uniforma militară;
      3) cu ocazia primirii unor delegații ale organizațiilor de veterani de război din alte țări;
     4) la alte activități la care sunt invitați, cu precizarea necesității echipării în uniformă militară, organizate de către Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne sau Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova;
      5) la întâlnirile veteranilor cu tineretul premilitar, cu militarii, etc.
   c) În al treilea rând, conform Legii nr. 162 din 22.07.2005 cu privire la statutul militarilor Art. 26. Militarii au următoarele îndatoriri: d) să preţuiască onoarea şi gloria de luptă a poporului lor, a unităţii militare, să păstreze demnitatea gradului şi uniformei militare pe care o poartă;
      De aici apare şi o obligaţie pentru toţi care au îmbrăcat uniforma militară. Pe timpul cât poartă uniforma militară veteranii de război, militarii în rezervă sau retragere sunt obligați să respecte regulile stabilite prin regulamentele militare.
Conform Regulamentului Serviciului instrucţiei de front al Forţelor Armate ale Republicii Moldova punct.11. Ţinuta militară trebuie să fie călcată, curată, ajustată pe corp şi nu trebuie să fie modificată. Ţinuta militară se poartă în modul prevăzut de actele normative în vigoare.
     Căpătând dreptul de a purta uniforma militară, veteranii de război trebuie să fie responsabili și dacă admit încălcări la purtarea ținutei ei trebuie să fie sancționați în modul stabilit.
    d) În al patrulea rând, având dreptul de a purta uniforma militară, veteranii de război, militarii trecuți în rezervă sau retragere cu dreptul de a purta uniforma o procură sau confecționează din cont propriu.
Cred că demult a venit timpul ca organizațiile de veteranii de război să înainteze inițiative, propuneri către Guvern și alte instituții de stat, pentru ca fiecare veteran de război legal să beneficieze de un drept pe care se bucură veteranii de război în alte state, dreptul de a purta uniforma militară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu