marți, 16 aprilie 2024

De ce 3 septembrie - Ziua Forțelor Armate trebuie să fie sărbătoare națională?

Această întrebare nu este retorică, ea reflectă o problemă națională, ca și multe altele nerealizate de către conducerea statului la timpul potrivit.
Puțină istorie

Până la 3 septembrie 1991, Republica Moldova nu avea Forțele Armate proprii, iar Forțele Armate dislocate în Republica Moldovei fiind sub conducerea Ministerului Apărării al URSS, care își marcau tradițional sărbătorea Ziua Armatei Sovietice și a Flotei Marinei Militare la 23 februarie.
În conformitate cu Declarația de independentă a Republicii Moldova şi în scopul asigurării apărării suveranității republicii şi integrității ei teritoriale, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, nr.193 din 03.09.1991 au fost create Forţele Armate ale Republicii Moldova.
Tot în același an, a apărut și Legea Republicii Moldova nr.806 din 12.12.1991, cu privire la trupele de carabinieri (trupele interne) ale Ministerului Afacerilor Interne, care stipulează în art.1: ,,Trupele de carabinieri sunt componentă a Forțelor Armate şi participă la acțiunile de apărare a ţării, în condiţiile legii”.
Și în Legea nr.345/2003 cu privire la apărarea naţională, în Art.9. se stipulează: ,,Forţele destinate apărării naţionale sunt Forţele Armate compuse din Armata Naţională şi Inspectoratul General de Carabinieri”.
Începând cu anul 1993, în conformitate cu Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr.1549/1993, Armata Națională sărbătorește anual la 3 septembrie - ,,Ziua Armatei - sărbătoarea profesională a Forțelor Armate ale Republicii Moldova”. Această hotărâre aprobată de Prezidiul Parlamentului a fost publicată nu doar cu greșeli ortografice (decreteazxă în loc de decretează, Forţelor Aramte în loc de Forțelor Armate), și cu greșeli logice. Deoarece Forțele Armate sunt compuse din două componente Armata Națională și Inspectoratul General de Carabinieri, logic ar fi denumirea sărbătorii ca și în alte state, - ,,Ziua Forțelor Armate ale Republicii Moldova- 3 septembrie”.

Status Quo-ul
Anume din cauza denumirii sărbătorii profesionale în vigoare, Inspectoratul General de Carabinieri nu sărbătoresc la 3 septembrie Ziua Forțelor Armate, ei sărbătoresc ziua profesională la 12 decembrie, deoarece la această dată a fost aprobată Legea nr.806 din 12.12.1991 cu privire la trupele de carabinieri (trupele interne) ale Ministerului Afacerilor Interne.
Cu regret, sărbătoarea profesională a Forțelor Armate nu s-a regăsit nici în rândul sărbătorilor de stat, nici în rândul sărbătorilor tradiționale, stipulate în Hotărârea Parlamentului nr. 433/1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova. În această hotărâre sunt enumerate destul de multe zile de sărbătoare și zile comemorative, unde eroii principali sunt militarii, care au activat, s-au jertfit pentru pace, independență și libertate în diferite conflicte armate și războaie și în diverse perioade istorice, cum ar fi:
1. Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afghanistan (15 februarie);
2. Ziua Memoriei (2 martie) (ziua de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova şi a victimelor acestui conflict);
3. Ziua comemorării victimelor catastrofei de la C.A.E. Cernobîl şi ale altor avarii nucleare (26 aprilie);
4. Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei (9 mai).
Conform Constituției Republicii Moldova art. 108 ,,Forţele Armate sunt subordonate exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale”. Această misiune majoră a Forțelor Armate este net superioară oricăror structuri și instituții, cât de importante nu ar părea fi acestea. Doar militarii, depunând Jurământul militar, jurând credinţă Republicii Moldova şi poporului ei, jură să apere Patria chiar şi cu preţul propriei vieţi.. 
În anii 1991-1992 mulți militari de rând cu reprezentanții altor structuri de forță (MAI, SIS) au participat în conflictul armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Iar ulterior, pe parcursul anilor de existență a statului nostru, militarii din Armata Națională și Trupele de Carabinieri a demonstrat credință Jurământului militar îndeplinind cinstit misiunile puse de către conducerea supremă în cadrul legislativ existent.

Cum este starea de lucru în alte state?
În multe state, sărbătorile dedicate Zilei Forțelor Armate sunt fie sărbători naționale ca în Ucraina, Bulgaria, fie sărbători populare ca în România, Lituania, fie sărbători naționale și chiar zile de odihnă ca în Rusia, Azerbaidjan, Polonia, Kazahstan, etc.. 
În aceste state toată societatea marchează evenimentul, apreciind la justa valoare importanța forțelor sale armate pentru istoria, cultura, suveranitate și independența națională. Făcând comparație cu alte state, care sărbătoresc Ziua Forțelor Armate cu mult fast, de către întreaga societate, sub patronajul conducerii de vârf ale țării, cu acele activități ce se desfășoară la noi în țară, apare un sentiment de indiferență sau neglijență față de instituția militară și față de personalul acestei structuri, cu regret.

Propuneri
Apreciind rolul militarilor la justa sa valoare în istoria noastră națională, tradițiile și obiceiurile poporului nostru din cele mai vechi timpuri, de a apăra independența și libertatea sa, impactul major a sărbătorii pentru educația civică și patriotică a generațiilor în creștere, formarea unei moralități sănătoase, este rezonabil ca această sărbătoare să fie adăugată în lista sărbătorilor naționale, de rând cu alte sărbători. 
Forțele Armate ale Republicii Moldova au dreptul să-și sărbătorească Ziua sa profesională, de constituire – 3 septembrie, în rând cu celelalte sărbători care se marchează regulat în țara noastră ca: Ziua Naţională a Vinului, Festivalul Național al Prunei, Festivalul Naţional al Mărului, Ziua securităţii şi sănătăţii în muncă,  Ziua Familiei,  Ziua Națională a Lecturii, Ziua Nistrului, Ziua Națională a Alimentației, etc. 
Cu atît mai mult că punctul 5 al Hotărârii menționate stipulează că: ,,Se garantează condiţii pentru continuitatea tradiţiilor populare, pentru realizarea iniţiativei cetăţenilor, organizaţiilor de stat, obşteşti, uniunilor de creaţie şi altor societăţi de a comemora oameni de vază, de a marca şi alte date istorice, social-politice de valoare, sărbători ale profesiilor şi alte sărbători şi evenimente legate de ciclul naturii şi de viaţa omului.
Luând în considerație cele expuse, se propune completarea a Hotărârii Parlamentului Republicii Moldova nr. 433/1990 la punctului 1.a) sărbători naţionale şi zile comemorative cu inscripția noii sărbători: 

”Ziua Forţelor Armate ale Republicii Moldova (3 septembrie)”.
    
Prin această modificare legislativă, întârziată dar necesară, statul nu numai că va garanta condiţii de a marca sărbătoarea profesională și națională a Forţelor Armate dar și va ridica prestigiul Armatei Naționale și Inspectoratului General de Carabinieri în societate, accentuând rolul acestor instituții importante pentru un stat care se respectă.   

Autor: Iurii Moisei ©

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu