marți, 24 octombrie 2023

Ridicarea prestigiului organelor administrative-militare și a cetățenilor implicați în apărarea Patriei

 Recunoașterea importanței și rolului organelor administrative-militare în asigurarea securității Republicii Moldova reprezintă o necesitate vitală. Pentru a înțelege istoria acestor structuri militare și a le consolida în conștiința publică, este important să privim înapoi și să înțelegem momentul crucial din care au luat naștere.


La 13 noiembrie 1991, Guvernul Republicii Moldova a emis Hotărârea Guvernului nr. 628, prin care a creat ceea ce astăzi cunoaștem ca organele administrative-militare, anterior denumite comisariate militare. Această hotărâre a marcat un moment important în istoria țării, definind un element cheie al eforturilor de securitate națională.

Înțelegând importanța și necesitatea organelor administrative-militare, s-a propus instituirea unei sărbători anuale pentru a onora și a consolida aceste structuri în conștiința națională.

,,Ziua organelor administrative-militare” ar reprezenta un moment solemn care ar ridica prestigiul acestor instituții și ar promova serviciul militar în societate.

Această inițiativă ar aduce cu sine un set de acțiuni menite să înalțe organele administrative-militare în ochii publicului.

Astfel, în fiecare an, la 13 noiembrie sau în ajunul zilei stabilite, centrele militare teritoriale, municipale și secțiile administrative-militare ar organiza adunări solemne, ceremonii, discursuri, se vor stimula fruntașii şi se vor desfășura alte acţiuni educativ-patriotice, culturale şi sportive.

Comparând cu alte țări, s-a observat că în normele juridice a Republicii Moldova nu există sărbători care să sărbătorească rezerviștii militari sau recruții. Prin urmare, a fost propusă instituirea sărbătorilor profesionale ,,Ziua Rezervistului Militar” și ,,Ziua Recrutului.”



Recunoscînd importanţa şi rolul activităţii rezerviștilor militari și a recruților la pregătirea lor pentru apărarea Patriei, completarea Forțelor Armate cu personal, antrenarea acestora la necesitate pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale, avariilor tehnogene şi catastrofelor, este necesar de a institui zile profesionale a acestor categorii de cetățeni aflați în evidenţa militară. Aceste două sărbători ar avea rolul de a ridica prestigiul acestor cetățeni și de a promova serviciul militar în societate.

Legea nr. 1244/2002 cu privire la rezerva Forțelor Armate și Legea nr. 1245/2002 cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei au fost adoptate de Parlamentul republicii Moldova la 18 iulie 2002 și au intrat în vigoare la date diferite.

Din acest motiv, se propune să se celebreze ,,Ziua Rezervistului Militar” la data de  5 septembrie, dată la care Legea cu privire la rezerva Forțelor Armate a intrat în vigoare, și ,,Ziua Recrutului” la data de 10 octombrie, momentul când Legea cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei a intrat în vigoare.

Aceste sărbători ar implica o serie de acțiuni menite să onoreze și să celebreze aceste categorii de cetățeni.

Cu prilegul acestor sărbători se vor emite ordine, dispoziții, se vor desfășura perfecta planuri-scenarii, se vor desfășura ceremonii, manifestări, alte activități, se vor invita reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, slujitori ai bisericilor, veterani de război, reprezentanţi ai altor ministere, foşti comandanţi sau şefi, personalităţi militare sau civile, cadre militare în rezervă sau în retragere, recruți și tineretul premilitar.



     
    Manifestările şi acţiunile ce pot fi organizate cu prilejul asestor sărbători:

a)  vizitarea muzeului/camerei tradiţiilor armei, marii unităţi/unităţii militare, a unor locuri sau monumente ce amintesc faptele de arme ale structurii aniversate;

b)  depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori la monumentele comemorative şi la cimitirele militare;

c)  prezentarea exerciţiilor demonstrative cu caracter aplicativ sau tradiţional;

d)  prezentarea activităţilor artistice, întrecerilor sportive şi aplicativ-militare;

e)  acordarea de distincţii militare cadrelor militare în retragere şi în rezervă,

f)   acordarea de diplome şi alte însemne reprezentative participanţilor la activitate, etc.

 Pentru a spori impactul și a promova imaginea acestor sărbători în societate, evenimentele ar trebui mediatizate în mass-media militară și civilă, cu publicarea ordinilor și dispozițiilor oficiale, articole evocatoare și știri referitoare la evenimente. Aceasta ar contribui la formarea unei conștiințe patriotice puternice și a unui sentiment profund de devotament față de Patrie în rândul tineretului din Republica Moldova.

În concluzie, instituirea sărbătorilor profesionale pentru organele administrative-militare, rezerviști și recruți reprezintă un pas important în consolidarea securității naționale și a culturii patriotice în Republica Moldova. Aceste sărbători nu numai că ar ridica prestigiul acestor instituții și cetățenii implicați, dar ar contribui și la promovarea serviciului militar în societate și la consolidarea spiritului de devotament față de Patrie.

Autor: Iurii Moisei ©

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu