duminică, 2 decembrie 2018

General de brigadă Vasile Grosu - cavaler al Ordinului Ștefan cel Mare


Autor Atatolie LEȘCU
SUB SEMNUL LUI MARTE



















General Nicolae Petrica - cavaler ordului Ștefan cel Mare

Autor Atatolie LEȘCU

PE URMELE MAREŞALULUI AVERESCU


Generalul de brigadă Nicolae Mefodie Petrica s-a născut la 24.12.1944 în vechea vatră strămoşească, satul Babele (azi satul Oziornoie) din ţinutul Ismailului. Acest sat este şi baştina altui militar de seamă al neamului, mareşalului Alexandru Averescu. În anii 1951-1958 Nicolae Petrică a frecventat şcoala primară din satul natal, fondată de către tatăl marelui mareşal. În anul 1961, după absolvirea şcolii medii din satul Utconosoka, raionul Ismail, Nicolae Petrică a lucrat în gospodăria de stat (colhoz) din satul natal, ca în anul 1962 se fie admis la studii în şcoala profesional-tehnică nr. 7 din oraşul Ismail, care a absolvit-o în anul 1963, obţinând profesia de buldozerist-tractorist. Anume aici, la şcoala profesional-tehnică a îndrăgit Nicolae pe toată viaţa tehnica şi maşinile cu şenile. Dragostea pentru meserie s-a întărit şi mai mult în timpul lucrului la construcţia canalului de irigaţie din Nordul Crimeei, unde a fost repartizat tânărul specialist.

Colonelul Anatolii Cociug - cavaler ordinului Ștefan cel Mare

Autor Atatolie LEȘCU


UN COLONEL ADEVĂRAT

Colonel Anatolii Onisim Cociug s-a născut la 19 iunie 1956 în oraşul Chişinău. În anul 1971 absolveşte 8 clase în şcoala medie nr. 37 din oraşul natal. Încă de pe băncile şcolii Anatolii simte o puternică atracţie către serviciul militar, hotărând să-şi dedice întreaga sa viaţă carierei militare. În vederea împlinirii acestui vis, în anul 1971 este admis la studii în Şcoala Suvorovistă din or. Moscova, care o absolveşte în anul 1973. În acelaşi an - 1973 este admis la studii în vestita Şcoală Superioară Militară de Infanterie din or. Moscova, adevărată forjărie de cadre. Anume în aulele acestui prestigios institut din fosta Uniune Sovietică, s-au cristalizat calităţile viitorului

comandant ca: onestitatea, devotamentul datoriei ostăşeşti, excelentă pregătire fizică şi nemărginita dragoste de carte. Anume aceste calităţi l-au promovat pe A. Cociug ca cel mai bun cursant al promoţiei, absolvind în anul 1977 instituţia dată ca şef de promoţie cu medalie de aur.