luni, 21 august 2017

Zilele Gloriei Militare

Conform Regulamentului Serviciului interior al FA ale R.M. : „Militarul este obligat să dea dovadă de patriotism, să se mândrească cu gloria militară a poporului său, să contribuie la consolidarea frăției de arme internaționale”. 
Tot în acest regulament este stipulat: „Comandantul unității militare are următoarele obligații: „Să promoveze şi să susțină în colectivele militare spiritul patriotic şi democratic”.
http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=339753&lang=1


Cu regret în societatea noastră se simte lipsa spiritului patriotic, dragostei pentru faptele de glorie a înaintașilor noștri. Această stare de lucru nu poate să nu se reflecte şi în Forțele Armate.
Încă în 2002, la aprobarea Concepției reformei militare s-a pus accentul pe insuficienţele sistemului actual de asigurare a securității militare a statului şi ca consecință ignorării valorilor naționale, a rolului şi importanţei organismului militar, substituirii frecvente a valorilor civice şi a patriotismului prin opinii pacifiste eronate;
http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=307788

Conform Strategiei securităţii naţionale a Republicii Moldova aprobată prin Hotărârea Parlamentului Nr. 153 din  15.07.2011 „ ...pentru atingerea scopului de reforma a Forţelor Armate este necesar promovarea imaginii Forţelor Armate în societate prin intermediul intensificării educaţiei militar-patriotice a cetăţenilor”...
http://lex.justice.md/md/340510/

Conform Doctrinei militare a Republicii Moldova aprobată prin Hotărârea Parlamentului Nr. 482 din  06.06.1995 „Construcţia Forţelor Armate se efectuează în corespundere cu principiul educaţiei militaro-patriotică a tineretului, a efectivului Forţelor Armate pe baza tradiţiilor de istorie militară”.
http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=306988

Astfel una dintre direcțiile actuale a educației militar-patriotice în Armata Naţională este Educaţia eroico-patriotică bazată pe studierea istoriei militare naţionale.
A educa prin intermediul istoriei înseamnă a propaga, a păstra şi a înmulţi trecutul eroic şi cel prezent al poporului nostru şi a forţelor lui armate. Experienţa seculară demonstrează, că cu cât mai profund vei cunoaște istoria Patriei, trecutul ei eroic, cu atât mai puternic va fi sentimentul de dragoste, şi mai precis vei înţelege prezentul şi viitorul.
Propagarea faptelor eroice a conaționalilor în procesul serviciului militar se face atât în cursul pregătirii de luptă cât și la disciplina educația civică, precum şi în orele educative.
În scopul continuării comemorării actelor de bărbăţie a strămoşilor noştri, educaţiei militar-patriotice a tineretului, este necesar de a fi introduse în activitatea Armatei Naţionale - Zilele Gloriei Militare.
Zilele Gloriei Militare sunt acele file istorice (anii glorioși) cu care se mândreşte fiecare cetăţean al societăţii noastre, al neamului nostru, fiecare militar.
În aceste zile traditional se recomandă desfășurarea de revocări, comemorări, vizionări de filme artistice şi documentare, servicii divine de pomenire a eroilor căzuți, diverse activități cu tentă militar-patriotică şi civică, inclusiv întâlniri cu oamenii de ştiinţă, istorici, veterani de război, prelegeri, rapoarte, cenacluri, mese rotunde, convorbiri, etc.
Totodată, toţi militarii Armatei Naţionale în aceste zile vor conştientiza sensul serviciului militar de apărare a Patriei, legătura indubitabilă între faptele strămoșilor noștri glorioși, cu prezentul serviciului militar.

Se propune stabilirea următoarelor Zilele de Glorie Militară:

Nr.
crt
Data/anul istoric
Denumirea Zilei de glorie militară
1.       
10 ianuarie  1475
Ziua victoriei oastei lui Ştefan cel Mare asupra oastei turceşti în bătălia de la Vaslui
2.       
6 martie
1486
Ziua victoriei oastei lui Ştefan cel Mare asupra trupelor otomane în bătălia de la Şcheia
3.       
17 mai
1395
Ziua victoriei oastei lui Mircea cel Bătrân  asupra oastei turcilor în bătălia de la Rovine
4.       
17 iunie
1462
Ziua distrugerii trupelor otomane în atacul de noapte a domnului Vlad Ţepeş
5.       
20 august
1470
Ziua victoriei oastei lui Ştefan cel Mare asupra oastei tătarilor în bătălia de la Lipnic
6.       
23 august
1595
Ziua distrugerii trupelor otomane sub conducerea lui Mihai Viteazul în bătălia de la Călugăreni
7.       
26 octombrie 1497
Ziua victoriei oastei sub conducerea lui Ştefan cel Mare asupra oastei polonilor în bătălia de la Codrii Cosminului
8.       
28 octombrie 1599
Ziua victoriei oastei sub conducerea lui Mihai Viteazul asupra oastei  din Transilvana în bătălia de la Şelimbăr
9.       
12 noiembrie 1330
Ziua victoriei oastei sub conducerea lui Basarab I asupra oastei  ungureşti în bătălia de la Posada
10.   
15 decembrie 1467
Ziua distrugerii trupelor ungureşti în atacul de noapte a domnului Ştefan cel Mare în bătălia de la Baia* 

Bătălia de la Vaslui
(10 ianuarie  1475)

Bătălia de la Vaslui, menţionată uneori drept Bătălia de la Podul Înalt, a avut loc în data de 10 ianuarie 1475 lângă oraşul Vaslui, între armatele aliate creştine moldo-maghiaro-polone sub comanda lui Ştefan cel Mare şi oastea otomano-munteană sub conducerea lui Suleiman Paşa.
În pofida diferenţei mari de forţe, turcii au suferit o înfrângere zdrobitoare, pierzând (după spusele unor cronicari) o mare parte a armatei. A fost considerată cea mai mare înfrângere a islamului în faţa unei armate creştine, Ştefan cel Mare fiind numit eroul creştinătăţii.


Context
În decembrie 1473 a avut loc o campanie otomană în Ţara Românească şi sudul Moldovei. Radu cel Frumos, în fruntea unei armate de 17.000 de turci şi 12.000 de munteni, l-a înlăturat pe Laiotă Basarab de pe tronul Ţării Româneşti (23 decembrie), după care a pătruns în Moldova, jefuind şi prădând până la Bârlad.
Cu sprijin de la Ştefan, Laiotă a pătruns în martie 1474 în Ţara Românească unde, după înlăturarea lui Radu cel Frumos, a reluat scaunul domnesc. În octombrie 1474 Laiotă a trecut de partea otomană, ceea ce a dus la o campanie fără succes a lui Ştefan în Ţara Românească.
În 29 septembrie 1474 Ştefan cel Mare, care în urma Bătăliei de la Baia era în relaţii reci cu regele Matia al Ungariei, s-a adresat papei Sixtus al IV-lea cu scopul ca acesta să organizeze o coaliţie creştină antiotomană.
Aflând de planurile lui Mehmed al II-lea, Ştefan cel Mare trece din nou în Ţara Românească, unde îl înscăunează pe Laiotă Basarab, Radu cel Frumos pierind în luptele care se dau cu acest prilej. Aşteptându-se la o viitoare reacţie din partea sultanului, Ştefan ia legătura cu principele polonez şi cu Matia Corvin, regele Ungariei pentru ajutor armat. Luptele din Albania au durat până în toamnă, iar atunci când nimeni nu se mai aştepta la o campanie militară, având în vedere apropierea iernii, Suleiman Paşa primeşte poruncă de a trece în Ţara Românească pentru a-l înlătura pe Laiotă, iar apoi de a porni neîntârziat împotriva ghiaurului Ştefan şi apoi să treacă prin foc şi sabie Vilaietul Bogdania, precum era numită de turci pe atunci Moldova. Laiotă, pentru a-şi păstra tronul, se supune turcilor. Ştefan, în înţelegere cu transilvănenii, îl alungă pe trădător şi îl înscăunează pe Basarab cel Tânăr, numit şi Ţepeluş. Acesta însă este alungat de Suleiman Paşa, care-l reînscăunează pe Laiotă.
Armata otomană, care aduna 100.000 de turci şi tătari, alături de 17.000 de munteni din Ţara Românească (după Cronica moldo-polonă, alte surse indicând un total de 60.000 - 120.000 de oameni), soldaţi bine pregătiţi şi înarmaţi, setoşi de sânge şi de averi, continuă înaintarea până la hotarele Moldovei. După cum spunea Nicolae Iorga,
„în zările albe ale miezului iernii înaintau mulţimile negre, zecile de mii de duşmani, ieniceri, spahii şi gloată, ca lupii flămânzi”
. O armată impresionantă, o oaste uriaşă pentru a supune Moldova şi pe domnul său.

Ştefan cel Mare trimite soli la Cazimir - Principele Poloniei şi lui Matia Corvinul, regele Ungariei, cu care era în relaţii proaste, ca urmare a Bătăliei de la Baia, cerându-le să-i vină în ajutor şi să intervină pe lîngă alţi principi creştini pentru a i se alătura. Aflat în pragul iernii, din tabăra sa de la Vaslui, domnitorul Moldovei trimite o scrisoare Papei, în care arată că a dus tratative cu veneţienii şi îi cerea ca să-i îndemne pe alţi principi ca să se pregătească împotriva Otomanului şi puterii înspăimântătoare a acestuia, Moldova fiind gata întru totul, cu tot sufletul şi cu toată puterea pe care ne-a dat-o Dumnezeu, să luptăm pentru creştinătate, cu toate forţele noastre. Totuşi nimeni nu a trimis ajutor, nici în bani şi nici în oameni, cu excepţia a aproximativ 5.000 de secui, 1.800 de unguri (de la Matia Corvinul) şi 2.000 poloni (trimişi de Cazimir sub conducerea lui Buciaţchii). În Cronica Lituaniană se scrie şi de prezenţa alături de Ştefan a 10.000 de lituanieni, dar este posibil ca cronicarul să-i fi asimilat pe aliaţii lui Ştefan ca lituanieni, deoarece alţi cronicari nu amintesc de ei.

Desfăşurarea bătăliei
Oastea Moldovei şi puţinele ajutoare care au sosit au ridicat taberele la Vaslui, alături de domn fiind comasaţi cca. 40.000 de luptători moldoveni, la care s-au adăugat cei 8.800 de oameni veniţi în ajutor şi beneficiind de cca. 20 de tunuri. Raportul de trupe era mult în favoarea otomanilor, astfel că Ştefan a adoptat o tactică de hărţuire şi înfometare iar planurile de luptă a domnitorului foloseau toate avantajele terenului. El a dat poruncă să fie părăsite toate aşezările omeneşti care puteau nimeri în calea duşmanilor, să fie tăinuite proviziile.
Ştefan a repezit în calea duşmanului călărime care să supravegheze deplasarea oştii otomane, să o hărţuiască şi să nu îngăduie cetelor prădalnice să se desprindă de grosul oştirii ca să meargă după hrană şi să jefuiască. Locul ales pentru bătălie se afla în preajma târgului Vaslui, pe valea Bârladului, la vărsarea râului Racova, într-o zonă mlăştinoasă prinsă între păduri, care îngreuna desfăşurarea forţelor duşmane şi manevrările de armată. Există discuţii în continuare în privinţa plasării acestui loc, considerat de cei mai mulţi ca plasat în zona actualei comune Băcăoani în sudul oraşului Vaslui, loc care a căpătat numele de Podul Înalt după conformaţia locului, iar celebra bătălie a rămas în istorie ca Bătălia de la Podul Înalt. O altă ipoteză plasează locul bătăliei pe raza actualei localităţi Ştefan cel Mare, în nordul actualului oraş Vaslui, bazându-se pe interpretarea unor documente.
În dimineaţa zilei de 10 ianuarie 1475, oastea otomană înainta pe valea Bârladului pe o ceaţă care nu îngăduia să se vadă la mai mult de câţiva paşi. Era moină şi zăpada începuse să se topească, încât toată lunca Bârladului era plină de băltoace. Faptul că mii de oameni şi cai treceau prin acelaşi loc, transforma valea într-o mocirlă prin care se înainta foarte greu. Vremea şi terenul au constituit avantaje pentru Ştefan, de care domnitorul a ştiut să se folosească. Deoarece otomanii nu puteau să-şi dea seama ce oaste au în faţă, Ştefan a aşezat de-a curmezişul văii câteva mii de oameni. Aceştia trebuiau să-i oprească pe otomani şi să înceapă lupta. Duşmanul era foarte numeros şi putea să aducă mereu oameni odihniţi în luptă. Ştefan calculase ca în momentul în care oamenii lui aveau să dea semne de oboseală, de pe malul drept al Bârladului, din marginea pădurii, mai mulţi oşteni trebuiau să dea semnalul de luptă sunând din trâmbiţe şi surle. Lucrurile s-au întâmplat aşa cum a prevăzut domnul şi, când au auzit otomanii trâmbiţele şi surlele, ei au crezut că vor fi atacaţi din partea aceea, asfel ca marea parte s-au îndreptat în acea direcţie, găsind aici doar câţiva oşteni. În schimb pe malul stâng al Bârladului se afla grosul oştii lui Ştefan. Când turcii au întors spatele, atacând spre marginea pădurii, au fost izbiţi năpraznic de armata moldovenească. Până să se dezmeticească otomanii, până să înţeleagă cine-i atacă şi din ce parte, mulţi dintre ei au fost ucişi, iar cei care au scăpat s-au pus pe fugă, cu toată încercarea disperată a lui Suleiman Paşa de a-i opri. Până la Dunăre au fost urmăriţi de moldoveni, hărţuiţi şi ucişi o mare parte din ei.
Cronicarul polonez Ian Dlugosz, contemporan cu evenimentele:
„Căci toate şirurile dinainte în care în frunte erau şi secui au fost zdrobite de turci, şi ameninţa un mare pericol pînă cînd [Ştefan] personal se aruncă în mijlocul turcilor exaltaţi de bucuria victoriei, şi cu puterea minunată a lui Dumnezeu a nimicit toate grupările turceşti avînd abia 40.000 de luptători, între care cea mai mare parte erau ţărani.”
Acelaşi cronicar polon a scris că:
„foarte puţini turci şi-au găsit mântuirea prin fugă, căci chiar şi aceia care au fugit şi au ajuns la Dunăre au fost ucişi acolo de moldoveni, care aveau cai mai iuţi, sau au fost înecaţi de valuri. Aproape toţi prizonierii turci, afară de cei mai de frunte, au fost traşi în ţeapă. Cadavrele celor ucişi le-a ars, iar câteva grămezi cu oasele lor se văd până astăzi şi sînt mărturie veşnică a unei victorii atât de însemnate. Toată oastea lui - Ştefan cel Mare - s-a îmbogăţit foarte tare din prada luată de la turci, aur, argint, purpură, cai şi alte obiecte preţioase.”
Lupta de la Vaslui, Podul Înalt, a fost o victorie strălucită, care a dus faima domnului în Europa. Papa Sixt al IV-lea, numindu-l principele creştinătăţii, i-a scris lui Ştefan:
„faptele tale săvârşite până acum cu înţelepciune şi vitejie contra turcilor necredincioşi, duşmanii noştri, au adus atâta celebritate numeleui tău, încât eşti în gura tuturor şi eşti de către toţi foarte mult lăudat.”
Acelaşi cronicar polon amintit mai sus, îl numeşte pe Ştefan un bărbat demn de admirat, la fel ca eroii pe care îi admiră lumea. După părerea acestuia, lui Ştefan ar trebui să i se dea stăpânirea lumii, el să fie conducătorul oştii pe care principii europeni ar trimite-o împotriva otomanilor, deoarece, în timp ce ceilalţi principi trândăvesc şi îşi petrec timpul în petreceri sau în lupte mărunte între ei, Ştefan este singurul care a obţinut o victorie atât de strălucită împotriva unui duşman care părea de neînvins.
Cronicarul anonim scrie că au fost luate de la turci 40 de steaguri, în timp ce unele surse italiene şi austriece indică pierderea de către turci a 45.000 de oameni, a 100 de steaguri, întreaga artilerie şi capturarea a 4 comandanţi. Cronicarul turc Sa's ed-Din chiar scrie că armata turcă a pierdut majoritatea oamenilor. Cronicarul Jan Stricovschii indică o cifră totală de 100.000 de morţi. Căpeteniile de seamă prinse au fost lăsate în viaţă, dar au fost trimise ostatici la diferiţi principi europeni. Singurul eliberat a fost fiul unei căpetenii, Isac (Sac) paşa.
În „Letopiseţul de cînd s-a început, cu voia lui Dumnezeu, Ţara Moldovei” (Letopiseţul anonim al Moldovei), scris în slavonă în timpul domniilor lui Ştefan cel Mare şi a fiului acestuia Bogdan al III-lea, citim despre marea victorie de la Vaslui:
„În anul 6983 [1475] ianuarie 10, marţi, a fost război la Vaslui cu puterile turceşti şi a biruit atunci Ştefan voievod, cu mila lui Dumnezeu şi cu ajutorul lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu, care s-a născut din Preacurata Fecioară spre mântuirea noastră. Şi le-a dat Dumnezeu pe acele limbi necredincioase în ascuţişul sabiei şi au căzut atunci mulţime mare, fără număr şi au fost prinşi vii mulţi, fără număr, care de asemenea au fost tăiaţi, ci numai pe unul l-au lăsat viu, pe fiul lui Sac paşa. Şi steagurile lor şi cu schiptrele cele mari au fost luate, mai mult de 40 de schiptre. Şi s-a întors Ştefan voievod cu toţi oştenii lui ca un purtător de biruinţe în cetatea sa de scaun a Sucevei şi i-au ieşit în întâmpinare mitropoliţii şi preoţii, purtând Sfânta Evanghelie în mâini şi slujind şi lăudând pe Dumnezeu pentru cele ce au fost ca dar de la cel Preaînalt şi binecuvântând pe ţar: „Să trăiască ţarul”. Şi a fost atunci veselie între oameni şi la toate domniile dimprejur şi la toţi creştinii drept-credincioşi, căci a biruit domnul limbile păgâne cu mâna robului său, Io Ştefan voievod. Şi însuşi Ştefan voievod a făcut atunci mare ospăţ mitropoliţilor şi vitejilor săi şi tuturor boierilor săi, de la mare până la mic. Şi a dăruit atunci multe daruri întregii lui oştiri şi lăudând pe Dumnezeu pentru cele ce au fost.”
În textul original slavon scrie "Da jive(t) ţari", ceea ce a fost tradus Să trăiască ţarul!, cum şi este de altfel redat în unele traduceri, în altele apare - împăratul, sau domnul!.
Ştefan a trimis regelui Ungariei şi Principelui Poloniei mai multe steaguri din cele capturate de la turci, la fel şi Papei de la Roma, ca semn al biruinţei de la Vaslui, împreună cu o scrisoare:
                 „Către coroana ungurească şi către toate ţările, în care va ajunge această scrisoare, sănătate. Noi, Ştefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Ţării Moldovei, mă închin cu prietenie vouă tuturor cărora le scriu, şi vă doresc tot binele, şi vă spun domniilor voastre că necredinciosul împărat al turcilor a fost de multă vreme şi este încă pierzătorul întregii creştinătăţi şi, în fiece zi se gândeşte cum ar putea să supună şi să nimicească toată creştinătatea. De aceea facem cunoscut domniilor voastre că pe la Boboteaza trecută, mai sus numitul turc (adică sultanul Mahomed) a trimis în ţara noastră şi împotriva noastră o mare oştire în număr de 120.000 de oameni, al cărei căpitan de frunte era Soliman Paşa. Auzind şi văzând noi acestea, am luat sabia în mână, am mers împotriva duşmanilor creştinătăţii, i-am biruit şi i-am călcat în picioare şi pe toţi i-am trecut sub ascuţişul sabiei noastre.”
Ştefan cel Mare nu ezită să ceară ajutor şi să-i pună în gardă pe ceilalţi principi europeni:
„auzind despre aceasta, păgânul împărat al turcilor îşi puse în gând să-şi răzbune şi să vie, în luna lui mai, cu capul său şi cu toată puterea sa împotriva noastră şi să supună ţara noastră, care e poarta creştinătăţii. Dar dacă această poartă, care e ţara noastră, va fi pierdută, atunci toată creştinătatea va fi în mare primejdie. De aceea ne rugăm de domniile voastre să ne trimiteţi pe căpitanii voştri într-ajutor împotriva duşmanilor creştinătăţii, până mai este vreme, fiindcă Turcul are acum mulţi potrivnici, din toate părţile, care stau împotriva lui cu sabia în mână. Iar noi, din partea noastră, făgăduim pe credinţa noastră şi cu jurământul domniei noastre că vom sta în picioare şi ne vom lupta până la moarte pentru legea creştinească, noi cu capul nostru. Aşa trebuie să faceţi şi voi, pe mare şi pe uscat, după ce cu ajutorul lui Dumnezeu...noi i-am tăiat mâna cea dreaptă.”
Nobilii lituanieini au receptat mesajul lui Ştefan, cerând Principelui Poloniei să trimită ajutor (Lituania şi Polonia formau atunci un singur regat), arătând că este mai bine să se lupte pentru apărarea vetrelor moldovenilor, decât pentru ale lor, dar regele polonez nu a luat nici o măsură de a-l sprijini. Matia Corvin, regele Ungariei, şi-a asumat meritele, scriind principilor europeni că victoria de la Vaslui a fost obţinută de Ştefan, „căpitanul său“. De asemenea, ca suzeran al Moldovei, a cerut acestora bani pentru a continua războiul. Asfel, papa Sixtus al IV-lea a trimis subsidii regelui Matia, iar domnitorului moldovean i-a trimis vorbe frumoase, deşi solii lui Ştefan i-au explicat că acesta nu este supusul regelui Ungariei, ci stăpân deplin al ţării şi al poporului său. Vasalitatea lui Ştefan cel Mare faţă de regele Ungariei a fost de fapt acceptată de acesta într-adevăr în anul 1475, sub presiunea invaziei otomane, dar tratatul de fapt, ascuns sub termenii feudo-vasalici specifici, reprezenta în fapt un tratat de alianţă, diferit de cel de vasalitate care exista până la conflictele moldo-ungare din perioada 1461-1467, încheiate cu înfrângerea lui Matia Corvin în Bătălia de la Baia.
La venirea primăverii, nici un principe european nu era pregătit să trimită ajutoare lui Ştefan. Campania de răspuns a lui Mehmed al II-lea pentru pierderea suferită la Vaslui a tatonat terenul prin ocuparea Caffei, cetatea negustorilor genovezi, şi a altor cetăţi din Crimeea, apoi atacarea Cetăţii Albe şi a Chiliei. A urmat atacarea Mangopului, de unde provenea doamna lui Ştefan, Maria de Mangop, culminând la 27 iulie 1476 cu marea înfruntare de la Valea Albă, Războieni, una din cele mai mari bătălii ale epocii, cu un raport de 12.000 de moldoveni la peste 200.000 de turci, pierdută de moldoveni, dar fără ca Ştefan să fie supus.

Bătălia de la Şcheia
(6 martie 1486)

Bătălia de la Şcheia a avut loc pe 6 martie 1486 între trupele lui Ştefan cel Mare şi forţe ale Imperiului Otoman care înaintau pe valea Siretului spre Suceava, având ca scop instaurarea pe tron a pretendetului Hronoda (Hroiot). Armata moldoveană a fost victorioasă, cu toate că Ştefan a fost protagonistul unui incident care ar fi putut să-l coste viaţa.
Bătălia de la Şcheia a fost ultima confruntare cunoscută dintre Moldova şi Imperiul Otoman, ea încheind războiul de 13 ani purtat de Ştefan pentru înlăturarea suzeranităţii Porţii.


Context
Reîntors din Polonia, Ştefan a trebuit să facă faţă unei invazii otomane, un corp expediţionar otoman, comandat de beilerbeiul Rumeliei, „Hadâm” Ali Paşa, care aducea un pretendent la tron, pe Hronoda (Hroet, Hronet, Hroiot), devastând numeroase localităţi, inclusiv capitala Suceava. Oştirea sa, mobilizată în grabă, întărită cu 3.000 de călăreţi puşi la dispoziţie de Cazimir al IV-lea, n-a mai ajuns din urmă armata otomană, dar la Cătlăbuga (16 noiembrie 1485), Ştefan a provocat o grea înfrângere forţelor conduse de Bali bey Malkocioglu, paşa Silistrei, venite după pradă în sudul Moldovei. Cetăţile Chilia şi Cetatea Albă nu au putut fi cucerite, dar el nu a renunţat la acest obiectiv foarte important, sprijinul regatului nordic fiind esenţial.
În primăvara anului 1486, Ştefan cel Mare s-a confruntat cu o situaţie deosebit de dificilă. Un corp expediţionar, condus de Bali bey Malkocioglu şi Iskender bey, a intrat, în luna februarie, în ţară, ceea ce reprezenta o situaţie neobişnuită deoarece otomanii nu luptau din toamnă până în primăvară. Scopul urmărit era instalarea lui Hronoda pe scaunul de la Suceava. Oastea otomană a înaintat pe valea Siretului, iar Ştefan i-a ieşit înainte cu o parte dintre curteni la Şcheia (localitate situată la circa 25 km nord de Roman).

Desfăşurare
Lupta a fost dificilă, iar domnul a fost învins în prima fază. El a mai fost şi protagonistul unui incident care ar fi putut să-l coste viaţa. A căzut de pe cal şi a rămas mai multe ceasuri printre cadavre şi răniţi, Hronoda fiind proclamat domn de ai săi sub numele de Petru. Salvarea i-a venit de la doi boieri. Unul dintre ei a fost aprodul Purice; acesta, conform unei legende foarte cunoscute, l-a recunoscut şi i-a oferit calul său. Pentru fapta de arme, el a fost înnobilat, familia sa, Movilă, devenind, în secolul următor, foarte puternică. Din rândul ei au provenit domni importanţi ai Moldovei (Ieremia, Constantin, Simion şi Moise) şi cărturari renumiţi, cum ar fi mitropolitul Petru Movilă.
Un al doilea boier, căruia Ştefan i-a datorat, în parte, victoria este Pântece. Potrivit izvoarelor, Pântece ar fi stăruit pe lângă recentul proclamat domn, Petru, să iasă din zona bătăliei, el fiind deja învingător. Folosindu-se de această stratagemă, Ştefan l-a capturat pe Hronoda şi i-a tăiat capul. Cele două cazuri arată solidaritatea dintre domn şi boierime, aceasta cumulând atributele de clasă politică şi de înalt comandament militar. Situaţia se schimbase mult, cu mai puţin de două decenii în urmă Ştefan fiind nevoit să-şi asigure cu sabia fidelitatea marilor boieri.

Consecinţe
În perioada următoare, mai ales după încheierea păcii dintre Regatul Poloniei şi Imperiul Otoman (21 martie 1489), fără ca Moldova să recupereze cele două cetăţi, Chilia şi Cetatea Albă, Ştefan cel Mare şi-a reorientat politica externă, stabilind bune raporturi cu Regatul Ungariei şi cel Otoman. Drept consecinţă, relaţiile cu Polonia, incapabilă să-şi onoreze obligaţiile asumate, s-au înrăutăţit.


Bătălia de la Rovine
(17 mai 1395)

Bătălia de la Rovine a fost una dintre cele mai importante bătălii din istoria Ţării Româneşti şi a avut loc în data 17 mai 1395.

Cadrul istoric
Unii istorici considera ca bătălia de la Rovine a avut loc pe teritoriul Craiovei de astăzi, printre aceştia se numără şi Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu-Hasdeu, Alexandru D. Xenopol.
 După moartea neaşteptată a sultanului otoman Murad I pe câmpul de luptă de la Câmpia Mierlei (1389), fiul lui cel mare, Baiazid Ildîrîm, l-a urmat la tron. Imperiul lăsat de Murad I s-a dovedit repede fragil. Sub conducerea emirului din Karaman, principii anatolieni au profitat de evenimentele din Balcani şi au pornit ofensiva împotriva otomanilor. Drept răspuns Baiazid a strâns armata la Bursa, a recucerit teritoriile pierdute şi a anexat emiratele din vestul Anatoliei.
În primăvara anului 1390 Ioan al VII-lea Paleologul, susţinut de Baiazid, l-a detronat pe împăratul bizantin Ioan al V-lea. Deşi autoritatea lui Ioan al VII-lea părea bine stabilită, Manuel al II-lea, fiul bătrânului împărat, a intervenit în septembrie 1390 alungându-l pe uzurpator.
Ioan al V-lea şi-a încheiat domnia ca vasal otoman în timp ce fiul său era ţinut ostatic la curtea sultanului. După moartea împăratului (1391), Manuel a evadat de sub supravegherea lui Baiazid şi a fost încoronat împărat la Constantinopol, rămânând totuşi un vasal obligat la plata unui tribut şi constrâns la serviciu militar.
În acest timp otomanii îşi întăreau dominaţia în Balcani, cucerindu-i pe conducătorii locali sau atrăgându-i prin timaruri - pământ oferit în schimbul serviciului militar. Însă situaţia nu le era favorabilă pretutindeni. Regatul Ungar a întreprins câteva acţiuni de mică anvergură la graniţele cu Bulgaria, Serbia şi Bosnia, iar Mircea cel Bătrân, voievod al Ţării Româneşti ocupă în 1389 întreg teritoriul aflat între Dunăre şi Marea Neagră, numit în titulatura sa Podunavia şi mai târziu Dobrogea, de la numele lui Dobrotici cel mai vechi stăpânitor al acestui teritoriu cunoscut de turci. Ca răspuns la ofensiva otomană în Dobrogea din 1391 sub comanda lui Firuz bei, în iarna 1393/1394 Mircea a devastat cuibul de achingii de la Karînovasî.
În 1391, cetele prădalnice ale lui Firuz bei reuşiseră să supună Ţaratul de Vidin fără luptă. Perioada următoare este caracterizată prin infiltrări ale cetelor otomane în Bulgaria ţarului Şişman. Acesta este deposedat de cetăţi pe rând, totul culminând cu luarea Nicopole lui prin vicleşug. Silistra a fost ferită de o soartă asemănătoare datorită vigilenţei ostaşilor munteni. Între timp, îngrijorat de situaţia din Balcani, Sigismund de Luxemburg atacă Serbia şi îi învinge pe turci şi pe sârbii aflaţi sub ascultarea lui Ştefan Lazarevici. În 1393, aflând că Şişman se aliase cu Sigismund al Ungariei, Baiazid a întreprins o campanie în Bulgaria, cucerind şi prădând oraşul Târnovo, luând ca robi aproape toată populaţia sa creştină şi transformând ţaratul lui Şişman – el însuşi capturat – în paşalâc. În aceeaşi vreme este cucerită şi Silistra. Aşadar Balcanii, cu poziţiile strategice de la Dunăre şi dinspre Serbia vasală, încăpuseră pe mâna otomanilor. Pericolul campaniilor de cucerire a Ţării Româneşti şi a posesiunilor ungare dinspre Serbia era tot mai iminent.
Acţiunile lui Mircea în spaţiul balcanic, cât şi relaţiile acestuia cu regele Ungariei şi cu emirii anatolieni – care primejduiau poziţia otomană încă nesigură pe teritoriul european – l-au făcut pe Baiazid să întreprindă o expediţie personală de cucerire a Ţării Româneşti, în primăvara lui 1395.
Pentru a-şi spori posibilităţile de acţiune, la 7 martie 1395 Mircea cel Bătrân şi regele Sigismund de Luxemburg au încheiat la Braşov un tratat de cooperare militară antiotomană.

Confruntarea
Unul dintre vasalii lui Baiazid, prinţul sârb Marko Kralevici, căzut la Rovine
Cronicile nu oferă prea multe informaţii istorice cu privire la desfăşurarea bătăliei. Laonic Chalcohondil scrie că după ce a dus populaţia în munţi, Mircea a hărţuit oastea sultanului de la Dunăre până când otomanii şi-au aşezat tabăra. După cronicile turceşti lupta s-a dat pe râul Argeş, cu pierderi mari de ambele părţi.
În timpul nopţii cadavrele soldaţilor otomani au fost aruncate în râu, lăsând impresia ca oastea otomană era încă întreagă. Văzând câmpul de luptă, Mircea s-a retras. Cronica bizantino-bulgară relatează un alt deznodământ: văzând râul însângerat de mulţimea cadavrelor Baiazid s-a înspăimântat şi a fugit, de asemenea ele ne dau si nişte informaţii mai concrete despre bătălie. Ele susţin ca Mircea cel Bătrân i-a aşteptat pe turci pregătit la Rovine , săpând o reţea de şanţuri de apărare de unde , in siguranţa , arcaşii au tras salva după salva de săgeţi, încât " soarele nu se mai putea vedea de mulţimea lor " astfel ca toate atacurile armatei otomane au fost respinse de ploi de săgeţi si de contraatacuri de infanterie si cavalerie conduse de Mircea însuşi. Lupta sa se fi oprit la apusul soarelui.

Urmari
Bătălia insa nu a fost una decisiva, Baiazid reusind sa se retragă la sud de Dunăre cu armata intacta ca apoi sa se întoarcă cu forte si mai mari reuşind sa îl pună domn pe Vlad I Uzurpatorul si sa îl forţeze pe Mircea sa se retragă in Transilvania. Apoi avea sa participe la bătălia de la Nicopole, si chiar daca bătălia a fost pierduta, pana la urma Mircea cel Bâtrân a reuşit sa recâştige cu ajutorul voievodului Stibor ( voievodul Transilvaniei ) tronul Tarii Româneşti in decembrie 1396 .


Atacul de noapte  A LUI VLAD ŢEPEŞ

Atacul de noapte a fost o bătălie între o armată condusă de Vlad Ţepeş, domnul Ţării Româneşti (Valahia) şi o armată condusă de sultanul Mahomed al II-lea al Imperiului Otoman, desfăşurată pe drumul dintre Nicopole şi cetatea de scaun a Ţării Româneşti, Târgovişte, în noaptea de 17 iunie 1462. Campania a avut ca rezultat o victorie decisivă a românilor. Conflictul a pornit iniţial de la refuzul lui Vlad de a plăti tribut otomanilor şi a escaladat după ce Vlad a invadat Bulgaria şi a tras în ţeapă peste 23.000 de turci şi bulgari. Mehmed a ridicat o armată uriaşă cu obiectivul de a cuceri Ţara Românească şi a o anexa la imperiul său. Cele două armate au avut mai multe ciocniri, cea mai semnificativă fiind atacul de noapte în care Ţepeş a atacat tabăra turcească în timpul nopţii pentru a încerca să-l ucidă pe sultan. Deşi atacul a cauzat pierderi mari turcilor, Mehmed a scăpat cu viaţă şi şi-a continuat marşul spre reşedinţa de la Târgovişte, unde a dat peste alţi 20.000 de turci şi bulgari traşi în ţeapă. Sultanul şi armata sa au fost total demoralizaţi şi s-au retras din Ţara Românească.


Situaţia premergătoare
După căderea Constantinopolului în 1453, Mehmed şi-a ales noile campanii militare. În Anatolia, Imperiul Trebizondei încă rezista otomanilor, iar la est turkmenii lui Uzun Hasan, împreună cu alte state mai mici, ameninţau Înalta Poartă. La vest, albanezii conduşi de Skanderbeg continuau să-l tulbure pe sultan, în timp ce Bosnia se împotrivea plăţii tributului. Valahia avea sub control malul nordic al Dunării, iar Mehmed a dorit să obţină controlul asupra fluviului, deoarece atacuri navale puteau fi lansate asupra imperiului său tocmai de la Sfântul Imperiu Roman.
La 26 septembrie 1459, Papa Pius al II-lea a cerut o nouă cruciadă împotriva otomanilor, iar la 14 ianuarie 1460, la congresul din Mantua, a proclamat faptul că cruciada oficială va dura timp de trei ani. Planul său, totuşi, a eşuat, şi singurul conducător european care şi-a arătat entuziasmul pentru cruciadă a fost Vlad, care era foarte stimat de Papă. Încurajat datorită lipsei de entuziasm arătate de europeni pentru cruciadă, Mehmed a preluat iniţiativa şi a trecut la atac. Spre sfârşitul aceluiaşi an (1460), a cucerit ultimul oraş independent din Serbia, Semendria, iar în anul următor (1461), l-a convins pe despotul grec al Moreei să-şi predea fortăreaţa; la scurt timp după aceea, capitala acesteia, Mystras, şi Corintul i-au urmat exemplul şi s-au predat fără luptă.
Singurul aliat al lui Ţepeş, Mihai Szilágyi (cumnatul lui Ioan Huniade, fost regent al Ungariei în 1458 până la încoronarea lui Matei Corvin) a fost capturat de turci în 1460, în timp ce traversa Bulgaria. Oamenii săi au fost ucişi prin tortură, iar Szilágyi însuşi a murit în timp ce a fost tăiat în două cu fierăstrăul.[3] Spre sfârşitul aceluiaşi an (1460), Mehmed a trimis emisari la Târgovişte pentru a-l zori pe Vlad să plătească tributul întârziat. Vlad l-a înfuriat pe sultan prin uciderea emisarilor, şi într-o scrisoare datată 10 septembrie 1460, adresată saşilor din Braşov, îi previne pe aceştia despre planurile de invazie ale lui Mehmed şi le cere ajutorul.[4] Vlad nu plătise tributul anual de 10.000 de ducaţi din 1459. Pe lângă această sumă, Mehmed i-a mai cerut şi 1000 de băieţi, care urmau să devină ieniceri. După ce cererea le-a fost refuzată, turcii au trecut Dunărea şi au început să prade şi să ia prizonieri, însă Vlad i-a capturat şi i-a tras în ţeapă pe toţi. Conflictul a continuat până în 1461, când Mehmed i-a cerut lui Vlad să meargă la Constantinopol să negocieze.
Spre sfârşitul lunii noiembrie 1461, Ţepeş i-a scris sultanului că nu putea să-şi permită să plătească tribut, datorită faptului că războiul cu saşii din Transilvania i-a terminat resursele, şi că nu putea să plece deoarece exista riscul ca regele Ungariei să atace Valahia în lipsa lui. I-a promis sultanului că-i va trimite destul aur şi băieţi atunci când îşi va putea permite, şi că s-ar duce la Constantinopol dacă sultanul i-ar trimite un paşă să conducă Valahia în absenţa sa.[6] Între timp, sultanul primise veşti despre alianţa lui Vlad cu regele Ungariei, Matei Corvin. Mehmed l-a trimis pe beiul din Nicopole, Hamza Paşa, să pună în scenă o întâlnire diplomatică cu Vlad la Giurgiu, dar cu ordinul să-l atace acolo, iar după capturarea lui, să-l ducă la Constantinopol. Ţepeş a fost prevenit de capcană şi a plănuit să pregătească una proprie.
Hamza a adus cu el 1.000 de călăreţi, iar pe când au trecut printr-un pas îngust la nord de Giurgiu, Vlad a lansat un atac surpriză. Valahii i-au încercuit pe turci şi i-au nimicit cu focuri de armă. Istoricii îl acreditează pe Vlad ca fiind unul din primii cruciaţi europeni care au folosit praful de puşcă "într-un mod creativ - mortal". Într-o scrisoare adresată regelui Matei Corvin, datată 2 februarie 1462, a scris că Hamza Paşa a fost capturat aproape de fosta cetate valahă Giurgiu. După ce l-a distrus pe Hamza Paşa, Vlad s-a deghizat în haine turceşti şi a avansat cu cavaleria sa spre cetate, unde a ordonat gărzilor în turceşte să deschidă porţile.[7] Aceştia s-au conformat, iar Vlad a atacat şi distrus forţele turceşti din cetate.[7] După aceea a început o campanie de distrugere a turcilor şi a populaţiei care i-a ajutat; mai întâi în sudul Valahiei, după aceea în Bulgaria, traversând Dunărea îngheţată. În Bulgaria şi-a împărţit armata în mai multe grupuri mici şi a acoperit circa 800 kilometri în două săptămâni, nimicind peste 23.000 de turci şi bulgari.
Într-o scrisoare adresată lui Corvin, datată 11 februarie 1462, Vlad a scris:
“Am ucis bărbaţi şi femei, bătrâni şi tineri, locuitori din Obluciţa şi Novoselo, unde Dunărea curge în mare, până la Rahova, care este lângă Chilia, din josul Dunării până la locuri ca Samovit şi Ghighen. Am ucis 23.884 de turci şi bulgari fără să-i socotim pe cei pe care i-am ars în case sau cei a căror capete n-au fost tăiate de soldaţii noştri.... Aşadar Înălţimea Voastră trebuie să ştie că am rupt pacea cu el.”
Bulgarii creştini au fost însă cruţaţi; mulţi din ei erau aşezaţi în Valahia. Numerele exacte de victime au fost următoarele: la Giurgiu 6.414 victime; la Enisala, 1.350; la Durostor 6.840; la Orşova, 343; la Hârşova, 840; la Marotin, 210; la Turtucaia, 630; la Turnu, Batin şi Novograd, 384; la Sistov, 410; la Nicopole şi Ghighen, 1,138; la Rahova, 1,460. La aflarea veştilor despre devastare, Mehmed — care atunci asedia o fortăreaţă în Corint — şi-a trimis marele vizir, Mahmud, cu o armată de 18.000 de oameni, să distrugă portul Brăila. Ţepeş s-a întors şi a învins armata otomană, şi conform detaliilor din cronica din Lezze (Italia), doar 8.000 de turci au scăpat cu viaţă.
Campania lui Vlad a fost sărbătorită în oraşele săseşti din Transilvania, statele Italiene şi de Papa. Un trimis din Veneţia, la aflarea veştilor la curtea lui Corvin la 4 martie, şi-a exprimat marea bucurie şi a spus că toată Creştinătatea ar trebui să serbeze succesul lui Vlad.
 Un pelerin englez în Ţara Sfântă, William din Wey, trecând prin insula Rodos în drum spre casă, a scris că "soldaţii din Rodos, la aflarea campaniei lui Vlad Dracul, au cântat imnuri (Te Deum) pentru a-l cinsti şi onora pe Dumnezeu care a permis aşa victorii. Primarul din Rodos a adunat soldaţii şi cetăţenii la un ospăţ cu fructe şi vin." Genovezii din Caffa i-au mulţumit lui Vlad pentru că datorită campaniei sale au fost salvaţi de un atac al sultanului de vreo 300 de galere, pregătite să-i atace.[11] Mulţi turci au fost înspăimântaţi de Vlad şi au părăsit partea europeană a imperiului şi s-au mutat în Anatolia. La aflarea veştilor, Mehmed a abandonat asediul Corintului şi a hotărât să-l atace, el însuşi, pe Vlad.

Pregătirile de război
Otomanii

"Mehmed a trimis mesageri în toate direcţiile cu ordinul să adune o armată, în care numerele şi armamentul au fost aproximativ egale cu cele avute în asediul Constantinopolului." La 26 aprilie sau 17 mai 1462, sultanul a pornit cu armata sa de la Constantinopol cu obiectivul de a cuceri Valahia şi a adăuga un nou teritoriu la imperiul său. Sultanul însuşi a menţionat, într-o scrisoare adresată unuia din marii săi viziri, că avea 150.000 de oameni cu el. Istoricul grec Chalcondyles a scris referitor la armata lui Mehmed că era "cea mai mare forţă numerică turcească adunată de la cucerirea Constantinopolului încoace." El estimează totalul acesteia la circa 250.000, pe când istoricul turc Tursun Bey menţionează 300.000. Aceste numere se pare că sunt exagerate. Un număr mai aproape de adevăr este cel oferit de trimisul veneţian de la Buda, Tommasi, care menţionează o armată formată din circa 60.000 de soldaţi, însoţiţi de circa 30.000 mercenari. În componenţa acestei armate se numărau ienicerii (trupele de elită); pedestraşii; spahiii (cavaleria feudală); saialii (trupele de sacrificiu formate din sclavi care puteau să-şi câştige libertatea în cazul că supravieţuiau); achingiii (arcaşii); silahdârii (gărzile armelor sultanului, de asemenea protejau flancurile); asabii (lăncierii); beşlii (cei care mânuiau armele de foc); şi gărzile praetoriene care serveau ca garda de corp a sultanului. Fratele vitreg al lui Vlad, Radu cel Frumos, care era de bunăvoie în serviciul sultanului, avea 4.000 de călăreţi. Pe lângă aceste efective, turcii mai aveau 120 de tunuri, ingineri şi mână de lucru pentru a construi drumuri şi poduri, dar şi femei "rezervate pentru plăcerile de noapte ale soldaţilor." Chalcondyles menţionează că corăbierii de pe Dunăre au plătit 300.000 de monezi de aur pentru privilegiul de a transporta armata. Alături de aceştia, otomanii au folosit şi flota proprie, constând în 25 de trireme şi 150 de vase mai mici.

Românii
Vlad Ţepeş i-a cerut ajutor regelui Ungariei, Matei Corvin, oferindu-se chiar să se convertească de la Ortodoxie la Catolicism pentru a obţine ajutorul acestuia. Deşi Corvin i-a promis că-i va trimite ajutoare, acestea nu au sosit. Corvin primise bani de la Papa pentru a ridica o armată şi a susţine campania lui Vlad, însă Corvin a cheltuit banii în alte scopuri, fără să mai adune armata. Mai târziu, va justifica nereuşita de a ridica o armată cât şi eşecul strategic al campaniei lui Vlad, prin faptul că valahul de fapt trădase (complotul scrisorii). Vlad a cerut să se facă o mobilizare generală în care au fost incluşi "nu doar bărbaţi de vârstă militară, ci şi femei şi copii de la vârsta de doisprezece ani în sus, precum şi contingente de ţigani sclavi." Mai multe surse menţionează totalul oamenilor sub comanda sa ca fiind între 22.000 şi 30.900, estimarea acceptată în general fiind cea de 30.000. Majoritatea armatei consta în ţărani şi ciobani echipaţi cu topoare şi coase, în timp ce boierii călare, puţini la număr, erau înarmaţi cu lănci, săbii, pumnale şi purtau cămăşi de zale ca armură. Garda personală a lui Vlad era formată din mercenari din mai multe ţări. Legenda spune că înainte de bătălie, Vlad le-a spus oamenilor săi "Ar fi bine ca cei ce se gândesc la moarte să nu mă urmeze".

Bătălia
Turcii au încercat să debarce la Vidin, dar au fost respinşi de săgeţi. La 4 iunie, un contingent de ieniceri a debarcat în timpul nopţii, la Turnu, unde aproximativ 300 din ei au fost ucişi de atacurile valahilor. Ienicerul de origine sârbă Constantin din Ostroviţa a scris despre întâlnirea cu Vlad Ţepeş:
“La căderea nopţii, am intrat în bărci, am luat-o la vale pe Dunăre şi am trecut pe malul celălalt la câteva mile mai jos de locul în care era oprită armata lui Vlad. Acolo am săpat tranşee, pentru a fi protejaţi de cavalerie. După aceea am trecut din nou pe partea cealaltă şi am transportat restul ienicerilor peste Dunăre, iar după ce toată infanteria a ajuns pe malul opus, ne-am pregătit şi am început să avansăm încet spre armata lui Vlad, împreună cu artileria şi restul echipamentului adus cu noi. Fiind opriţi, am instalat tunurile, dar nu destul de repede pentru a împiedica pierderea a trei sute de ieniceri, ucişi de valahi.... Văzând că partea noastră începe să slăbească, ne-am apărat cu cele 120 de arme cu care am traversat şi am tras atât de des încât am reuşit să respingem armata prinţului şi ne-am îmbunătăţit poziţiile.... iar Dracul, văzând că nu poate opri traversarea, s-a retras. După aceea sultanul a trecut Dunărea cu toată armata şi ne-a dat 30.000 galbeni pentru a fi împărţiţi între noi."”
Armata otomană a reuşit să avanseze, dar Vlad le-a îngreunat considerabil avansul, pârjolind terenul şi otrăvind fântânile. De asemenea valahii au deviat cursurile râurilor mai mici, formând astfel terenuri mlăştinoase. Au fost pregătite capcane, săpând gropi care au fost după aceea acoperite cu crengi şi frunze. Populaţia şi animalele de ogradă au fost trimise în munţi, iar timp de o săptămână armata lui Mehmed şi-a continuat marşul anevoios, suferind de foame şi de sete, "negăsind nici un om, nici un animal, nimic de mâncare sau de băut."
Vlad a adoptat o tactică de gherilă, cavaleria sa atacând sporadic elemente răzleţe ale otomanilor. De asemenea, a trimis suferinzi de boli mortale ca lepră, tuberculoză, sifilis şi — în număr mai mare — ciumă bubonică în tabăra turcească, să infecteze cât mai mulţi duşmani. Ciuma bubonică a început să se împrăştie în armata otomană. Flota acestora a lansat câteva atacuri minore asupra Brăilei şi Chiliei, dar fără a provoca pagube prea mari, datorită faptului că Vlad a distrus majoritatea porturilor din Bulgaria. Chalcondyles menţionează că sultanul a luat prizonier un luptător valah, pe care a încercat să-l plătească pentru a obţine informaţii, dar fără succes; după care l-a ameninţat cu tortură, din nou fără succes. Se spune că Mehmed l-a apreciat pe soldat, spunându-i "dacă domnul tău ar avea mai mulţi oameni ca tine, în scurt timp ar putea cuceri lumea!"
Turcii şi-au continuat avansul spre Târgovişte, după ce au fost respinşi la cetatea Bucureşti la insula fortificată Snagov. La 17 iunie, în timp ce turcii şi-au aşezat tabăra la sud de capitală, Vlad a dezlănţuit atacul său de noapte, cu aproximativ 24.000, sau posibil cu doar 7.000 sau 10.000 de călăreţi. Conform relatărilor lui Chalcondyles, înaintea începerii atacului, Vlad a intrat în tabăra turcească îmbrăcat în straie turceşti, şi a circulat nestingherit, încercând să afle care este cortul sultanului şi organizarea taberei.
Atacul a început "la trei ore după apusul soarelui şi a durat până la patru dimineaţa" şi a provocat o mare confuzie în tabăra otomană. Valahii au sunat goarnele şi au dat foc corturilor turceşti. Rezultatele exacte ale atacului diferă în documentele păstrate; unele surse spun că valahii au ucis un număr mare de turci, iar altele susţin că pierderile de vieţi otomane au fost minime. Un număr mare de cai şi cămile au fost ucise. Câteva cronici dau vina pe un boier valah numit Galeş, care a condus un atac simultan asupra otomanilor cu a doua armată, că nu a fost suficient de îndrăzneţ să cauzeze devastarea aşteptată în tabăra otomană.[21] Vlad însuşi a dorit să atace cortul sultanului, după ce a distrus cavaleria Anatoliană, dar l-a confundat cu cortul celor doi mari viziri, Ishak Paşa şi Mahmud Paşa. Ienicerii sub comanda lui Mihaloğlu Ali Bey, i-au urmărit pe valahi, reuşind să ucidă între 1.000 - 2.000 din ei. Pierderile totale s-au situat la circa 5.000 de partea valahilor şi circa 15.000 de otomani.
Cu toate că atât moralul său cât şi al armatei sale era la pământ, Mehmed a decis totuşi să atace capitala, dar a găsit-o părăsită şi cu porţile larg deschise. Unele surse spun că armata otomană a intrat în capitală şi timp de jumătate de oră a mărşăluit pe drumul mărginit de aproximativ 20.000 de turci şi bulgari traşi în ţeapă. Pe cea mai înaltă ţeapă, ca simbol al rangului avut, au găsit cadavrul putrezit al lui Hamza Paşa.[22] Alte surse notează că oraşul a fost apărat de soldaţii valahi, iar cadavrele celor traşi în ţeapă se aflau în afara zidurilor oraşului, pe o distanţă de circa 60 km. Chalcondyles, descriind reacţia sultanului, a scris:
“Atât de copleşit a fost de cele văzute, încât sultanul a spus că nu poate lua pământurile unui om care face atâtea minunăţii şi îşi impune voinţa asupra supuşilor săi în felul acesta şi cu siguranţă că un om care a făcut atâtea este demn de lucruri măreţe.         ”
Mehmed a ordonat să se sape un şanţ adânc în jurul taberei turceşti pentru a preveni penetrarea valahilor, iar a doua zi (22 iunie) turcii s-au retras.
În acest timp, vărul lui Vlad, Ştefan cel Mare, dorind să recupereze cetăţile Akkerman şi Chilia, a hotărât să lanseze un atac asupra ultimei, sincronizandu-se cu atacul naval al turcilor. Valahii si ungurii au aparat cetatea, reuşind să-i pună pe fugă pe moldoveni şi reuşind chiar să-l rănească pe Ştefan pe viaţă, la picior, cu o ghiulea de tun.
La 29 iunie, sultanul a ajuns la Brăila şi a dat foc oraşului, după care a plecat la Adrianopol, unde a ajuns la 11 iulie. La 12 iulie otomanii au avut un ospăţ în cinstea "marii victorii împotriva lui Dracula", deşi întreaga campanie se terminase dezastruos.[26] Totuşi turcii au reuşit să ia mulţi prizonieri din rândul locuitorilor zonelor traversate, pe care i-au dus spre sud împreună cu cirezile de vite şi caii capturaţi.
Urmări
Radu a reuşit să-i convingă pe valahi că a plăti tribut Înaltei Porţi şi a-l avea pe el ca lider ar fi în avantajul lor. Vlad a fost abandonat şi a fugit în Transilvania, unde a fost întemniţat de regele Corvin timp de 12 ani, în baza unei scrisori falsificate în care s-a spus că el i-ar fi cerut iertare sultanului şi i-ar fi propus acestuia o alianţă împotriva Ungariei. A fost eliberat în 1474 şi la scurt timp după aceea a pornit spre regiunea Bosnia în fruntea unei armate maghiare, unde a cucerit mai multe oraşe şi cetăţi şi a tras în ţeapă peste 8.000 de turci. Ştefan cel Mare a reuşit să cucerească Chilia şi Akkerman şi le-a apărat cu succes de otomani la bătălia de la Vaslui. Cei doi veri şi-au unit forţele şi în 1476 au cucerit Valahia împreună; din nefericire, în decembrie 1476, Vlad Ţepeş a fost ucis într-o bătălie împotriva lui Basarab Laiotă cel Bătrân. Fratele său vitreg Radu murise de sifilis cu un an mai devreme (1475).

Consecinţe
Conflictul a pus capăt tuturor ambiţiilor şi încercărilor otomane de a anexa Valahia la imperiu.
Victoria valahilor şi-a lăsat amprenta asupra tradiţiilor şi literaturii româneşti, precum şi asupra celor din ţările din zonă, la vremea respectivă.


Bătălia de la Lipnic
(20 august 1470)

Năvălirea tătarilor
În august 1469, tătarii Hanului Mamac de pe Volga au ajuns la Nistru. Aici oastea cea mare s-a divizat în trei. O parte din oaste a atacat Jitomirul, cea de a doua a atacat Trembovla, regiune periferică a Regatului Polonez, amplasată ceva mai la nord de Cernauţi, iar cea de a treia a intrat în Moldova, prădând tot ce le stătea în cale.


Bătălia
Călăreţii lui Ştefan cel Mare i-au atacat cu săgeţile pe tătarii intraţi în Moldova, aceştia din urmă retrăgându-se şi căutând un vad pentru trecerea peste Nistru. Totuşi, oastea lui Ştefan i-a ajuns din urmă pe tătari, bătălia dându-se în dumbrava de lângă satul Lipnic. Tătarii au fost învinşi, suportând pierderi grele. Fiul şi fratele (Eminec) ai Hanului Mamac au fost luaţi prizonieri.

Urmările bătăliei
După obţinerea victoriei, Ştefan "a cunoscut că ajutoriu nu de aiurea i-au fost, ci numai de la Dumnezeu şi Preacurata Maica Sa" (Grigore Ureche).
Cronicarul polonez Jan Długosz afirmă că după bătălie, Hanul Mamac a trimis la Ştefan cel Mare 100 de soli pentru a cere, cu cele mai grozave ameninţări, eliberarea fiului de han aflat captiv la moldoveni. Ştefan cel Mare, ca răspuns, a dispus ca fiul hanului să fie spintecat în patru bucăţi în faţa solilor. Apoi, 99 din cei 100 de soli au fost traşi în ţeapă. Ultimului sol tătar rămas în viaţă i s-a tăiat nasul, fiind trimis înapoi la Mamac pentru a povesti ce a văzut.
Eminec, fratele Hanului Mamac, a reuşit să fugă din Cetatea Albă, unde era ţinut închis.


Bătălia de la Călugăreni
(23 august 1595)

Bătălia de la Călugăreni a avut loc în data de 13/23 august 1595. Oastea munteană condusă de Mihai Viteazul, întărită de câţiva ardeleni trimişi de Sigismund Báthory, a încercat să oprească oastea otomană invadatoare condusă de Sinan Paşa, al cărei obiectiv era transformarea Ţării Româneşti în paşalâc. Operaţiunea lui Mihai nu a reuşit, ea fiind urmată de ocuparea Bucureştiului de către turci şi de retragerea tactică a lui Mihai în munţi. Ulterior, întărit cu o armată mai mare, Mihai avea să-i îndepărteze pe otomani, învingându-i decisiv în bătălia de la Giurgiu, la mijlocul lunii octombrie 1595.

Raportul de forţe era net favorabil oştii otomane. Nicolae Bălcescu, citând surse contemporane, arată: „Într-adevăr, armata lui Sinan era, cum ştim, de 180 mii ostaşi, mai mult decât de zece ori mai mare ca a lui Mihai Vodă, care, cu toate ajutoarele ce primi din Moldova şi Ardeal, d-abia se urca la 16 mii oameni şi 12 tunuri”
În ceea ce priveşte efectivele oştirii creştine, se poate aprecia că Mihai Viteazul a avut sub comanda sa cel mult 10.000 de militari şi un parc de artilerie compus din 12 tunuri mari de câmp. Cronica oficială vorbeşte de 8.000 de munteni şi 2.000 de unguri. Acest raport de forţe net defavorabil aliaţilor explică alegerea făcută de voievod pentru terenul de la sud de Călugăreni, care era împădurit, mlăştinos, străbătut de râul Neajlov, în care deplasarea atacatorilor se putea face numai pe un singur drum, cu un punct obligatoriu de trecere peste podul îngust de peste râu. În acest spaţiu, superioritatea numerică a turcilor nu a putut fi valorificată, configuraţia terenului impunând atacul în valuri, fără a fi cu putinţă desfăşurarea largă pe flancuri. Bătălia de la Călugăreni a cuprins trei faze, cu conţinut, desfăşurări şi trăsături diferite.

Prima fază a bătăliei
Prima fază a bătăliei s-a petrecut în dimineaţa zilei de 13 august 1595 şi s-a caracterizat prin atacuri de tatonare ale celor doi adversari. În zori, cavaleria română a atacat prin surprindere cavaleria otomană din faţa Călugărenilor, împingând-o peste râul Neajlov. Mihai şi-a constituit dispozitivul de luptă din 10.000 de oşteni pe două linii, cu zece tunuri, pe malul nordic al râului. Rezerva de 6.000 de oameni aflaţi sub comanda lui Albert Király, în rândurile căreia se aflau şi oştenii secui trimişi în ajutor de principele Ardealului, a fost amplasată la distanţă destul de mare, la nord-vest de Călugăreni. Această amplasare a rezervelor urmărea să facă faţă unui eventual atac otoman care s-ar fi produs dinspre Singureni. Pericolul s-a dovedit real, într-acolo aveau să acţioneze forţele otomane ale lui Hassan Paşa, beilerbeiul Rumeliei.
După ce cavaleria sa a fost respinsă, Sinan Paşa a trimis în luptă o grupare de 12.000 de luptători. După ce i-a lăsat pe turci să treacă peste râu, Mihai Viteazul i-a supus unui puternic bombardament de artilerie, după care i-a atacat în forţă, alungându-i la sud de Neajlov. Prima fază a bătăliei s-a încheiat în favoarea românilor.

A doua fază a bătăliei
A doua fază a bătăliei a început la prânz. Sinan Paşa, conducătorul oştii otomane, a hotărât să înceapa atacul împotriva românilor cu toate forţele de care dispunea. Ienicerii au atacat frontal peste pod, în timp ce o grupare comandată de Mehmet Satârgi Paşa (cel care trebuia să fie numit beilerbei al Ţării Româneşti) a efectuat o manevră de învăluire prin est. În acelaşi timp, beilerbeiul Rumeliei, Hassan Paşa, a efectuat o manevră largă de învăluire prin vest, trecând peste Neajlov pe podul din Singureni. Lovitura ienicerilor a fost extrem de puternică. Pentru a lărgi frontul de atac, ienicerii au folosit, pe lângă podul deja existent, şi buşteni şi scânduri aşezate peste mlaştină. Artileria, archebuzierii şi infanteria română au reuşit să oprească atacul. În acelaşi timp însă, spahiii din flancul drept al otomanilor au trecut râul printr-un vad şi au ameninţat întreaga aripă stângă a românilor. Atacat cu putere frontal şi din flanc, Mihai a ordonat retragerea eşalonului întâi către rezervele din spatele Călugărenilor, din cauza presiunii inamicului românii fiind nevoiţi să abandoneze tunurile. După ce s-a terminat retragerea şi toate trupele române s-au reunit, înaintarea turcilor a fost oprită.

A treia fază a bătăliei
„În acel loc, în dosul satului Călugăreni, are loc contraatacul lui Mihai în faţă, ajutat în flanc de Albert Kiraly (turcii fuseseră prinşi ca într-un cleşte).”
Ultima fază a bătăliei s-a desfăşurat în după-amiaza aceleiaşi zile şi s-a materializat într-o puternică ofensivă a românilor. Înaintea de începerea atacului, căpitanul Cocea şi oamenii lui s-au reîntors dintr-o misiune de recunoaştere, voievodul român având la dispoziţie un număr de soldaţi odihniţi, care nu participaseră încă la luptă. Mihai Viteazul a hotărât să execute un puternic contraatac, o lovitură combinată frontală şi o manevră de învăluire pe flancul stâng al inamicului. Satîrgi Paşa a fost respins de către ieniceri. Otomanii au fost înghesuiţi într-un spaţiu foarte îngust din nordul Neajlovului, având podul în spate ca singură cale de retragere. Contraatacul s-a prelungit până la pod, toate tunurile au fost recuperate, iar focul artileriştilor români şi al archebuzierilor a provocat pierderi foarte grele turcilor. Încercând să stabilizeze situaţia, Sinan Paşa a înaintat în fruntea trupelor de elită. Retragerea turcilor în faţa atacurilor continui ale românilor s-a transformat în debandadă în momentul în care detaşamentul de 400 de călăreţi ai căpitanului Miron Alexandru Cocea a atacat spatele armatei otomane şi tabăra aflată lângă satul Hulubeşti. În deruta care a cuprins armata otomană, valul fugarilor a antrenat şi garda lui Sinan Paşa şi pe marele vizir, care a fost aruncat în mlaştină, de unde a fost salvat de un credincios al său. Doar apariţia forţelor lui Hasan Paşa în flancul drept al românilor i-a ferit pe otomani de dezastru. Mihai Viteazul a întrerupt urmărirea fugarilor şi şi-a concentrat atacul cu atâta împetuozitate împotriva noilor intraţi în luptă, încât Hasan Paşa, cuprins de panică, a părăsit în fugă, în fruntea călăreţilor săi câmpul de luptă.

Urmările bătăliei
Un număr de 7.000 de otomani au căzut pe câmpul de luptă, iar tunurile acestora şi un steag verde al profetului au căzut în mâinile românilor. Prin atacul de la Călugăreni, Mihai reuşise să atingă unele obiective: a provocat pierderi importante duşmanului, l-a demoralizat şi întârziat înaintarea turcilor, câştigând timpul necesar pentru concentrarea forţelor antiotomane. Cu toate acestea, deşi întârziată, înaintarea turcilor către Bucureşti nu a fost oprită.
Într-un consiliu de război, Mihai Viteazul a hotărât să se retragă către munţi, unde avea să aştepte ajutoare din Transilvania şi Moldova. Retragerea s-a executat noaptea, aplicându-se o stratagemă care a ţinut sub tensiune tot timpul armata otomană. O cronică otomană a consemnat că românii au „aprins focuri ... şi au mânat cu steagurile o cireadă de bivoli cu ţipete şi zgomote” şi de asemenea au provocat explozii. Dimineată, când marele vizir a vrut să reia atacul, a văzut că armata română se retrăsese. După ce s-a retras prin Târgovişte, de unde a luat toate lucrurile de valoare, armata lui Mihai Viteazul s-a oprit în tabăra de la Stoeneşti, de lângă pasul Bran-Rucăr, unde a ocupat o poziţie avantajoasă de apărare.
În acest timp s-a produs intervenţia militară a Poloniei în Moldova, domnitorul Ştefan Răzvan, unul dintre cei mai credincioşi aliaţi ai lui Mihai, a fost alungat de pe tron de Ieremia Movilă. Pe parcursul întregului an 1595, situaţia politică din Moldova a rămas neclară, aici existând de facto doi domnitori: Ieremia Movilă pe tron şi Ştefan Răzvan cu oastea lui, retras mai întâi la Trotuş şi mai apoi în Muntenia.
După pierderile suferite la Călugăreni, reorganizându-şi oastea, Sinan Paşa a înaintat prudent către Bucureşti. Cum intenţia lui era să transforme Ţara Românească în paşalâc, odată ajuns în Bucureşti, Sinan a stabilit cartierul general la mănăstirea Radu Vodă şi l-a numit pe Satîrgi Mehmed Paşa beilerbei, dându-i sub comandă o garnizoană puternică de 10.000 de oameni, şi ordine să construiască o palancă cu şanţuri de apărare şi valuri din pământ întărit cu bârne şi cu căptuşeală din lemn.[4] După acest moment, Sinan Paşa s-a îndreptat către Târgovişte, unde a ajuns în primele zile ale lui septembrie. Şi aici a ordonat construirea unor întăriri din pământ, apărate de 1.500 de oameni şi 30 de tunuri. Grosul armatei turceşti s-a îndreptat către Stoeneşti. Aici, otomanii au ocupat o poziţie în faţa armatei lui Mihai. Din prudenţă, dar şi datorită altor factori, (condiţiile foarte grele de teren, pierderile mari suferite până în acel moment, lipsa ajutorului din partea tătarilor, cât şi datorită faptului că numeroşi otomani s-au împrăştiat după pradă), Sinan Paşa nu a atacat.
La sfârşitul lui septembrie, Sigismund Báthory, principele Transilvaniei, a pornit în ajutorul aliatului său cu 13.200 de mercenari, 8.000 de secui, 1.500 de germani trimişi de arhiducele Maximilian şi 300 de călăreţi din Toscana.
Aceste forţe reunite au început în octombrie înaintarea împotriva otomanilor, care au fost înfrânţi la Târgovişte (6-8 octombrie), Bucureşti (12 octombrie), şi în bătălia de la Giurgiu (15-20 octombrie).

Bătălia de la Codrii Cosminului
(26 octombrie 1497)
Motivele războiului[modificare
Începând cu anii 1470, ameninţarea otomană în Moldova părea tot mai evidentă. După ce Moldova a pierdut Chilia şi Cetatea Albă în 1484, Ştefan cel Mare a fost nevoit să uite divergenţele sale cu regele poloniei Casimir IV Jagiellon. În 1485, în schimbul unei alianţe antiotomane, având ca scop recucerirea Chiliei şi Cetăţii Albe, Ştefan cel Mare a depus Jurământul de la Colomeea, prin care se recunoştea drept vasal al regelui Poloniei pentru provincia Pocuţia. Spre deosebire de Principatul Moldovei, care era teritoriu independent, Pocuţia, deşi controlată de domnitorii moldoveni între 1387 şi 1532, făcea parte de drept din regatul Polonei, pentru care regii puternici puteau cere domnitorilor slabi un omagiu. Această practică era obişnuită în Europa medievală şi nu însemna decât că o parte din taxe reveneau regelui, iar armata ridicată din regiune trebuia să-l urmeze pe rege. Suzeranitatea regelui Poloniei nu se transmitea şi asupra Moldovei, fiind vorba de o suzeranitate personală între Casimir şi Ştefan, nu între ţări independente. Totuşi, ea putea servi ca pretext de înlăturare a unui vasal infidel drept încercare de a modifica statutul Moldovei prin înscăunarea unui alt nobil.

Casimir s-a stins în curând din viaţa, lăsând cinci fii: Casimir, care în loc să devină rege a ales o viaţă clerică, Vladislav II, care prin căsătorie a unit temporar regatele Boemiei şi Ungariei, Ioan Albert, Alexandru şi Sigismund I cel Bătrân. Astfel, al treilea fiu, Ioan Albert, a devenit rege în 1490 fără să fi fost pregătit pentru tron. Având loc o tranziţie de la un rege foarte stimat şi temut la un fiu nepregătit, poziţia ultimului într-un regat cu o nobilime foarte puternică a devenit curând destul de şubredă. Ştefan i-a cerut ajutorul lui Ioan Albert în virtutea înţelegerii cu tatăl acestuia. În 1494, Ioan Albert şi Ştefan s-au întâlnit la conferinţa de la Levoča cu regele Ladislau al II-lea al Ungariei şi electorul Johann Cicero al Brandenburgului, şi au făcut planuri pentru o expediţie împotriva Porţii. Obiectivul era recucerirea Chiliei şi Cetăţii Albe. Totuşi, Albert avea drept scop ascuns cucerirea Moldovei şi detronarea lui Ştefan. Aceste planuri au fost aflate de Ştefan la scurt timp înainte de data planificată pentru intrarea armatelor aliate în Moldova. Ştefan s-a grăbit atunci să ia măsuri şi a intrat cu oastea sa în Pocuţia, alungând pe reprezentanţii regelui.

Conflictul polono-moldovean
Astfel, la intrarea lor în Moldova trupele poloneze, în loc să întâlnească un popor aliat s-au pomenit duşmani. Având circa 60.000 de oameni în oaste, inclusiv între 5 şi 10 mii de nobili în armură completă (nobilimea poloneză venită la cruciadă), Ioan Albert a luat sub control partea nemuntoasă a nord-vestului Moldovei, Ştefan închizându-se în Cetatea Suceava, care a început a fi asediată. Totuşi, armata poloneză nu a fost în stare să organizeze un asediu eficient, şi după 4 luni bătute pe loc, infecţiile din tabără şi ostilitatea localnicilor moldoveni l-au făcut pe Ioan Albert să decidă o retragere, învinuindu-l pe Ştefan de a se fi aliat cu otomanii.
Ştefan s-a folosit cu iscusinţă de incapacitatea numeroasei armate poloneze de a executa un marş în forţă. Retrăgându-se pe pe drumul Suceava-Siret-Cernăuţi-Colomeea, armata poloneză trebuia să treacă dealurile împădurite care despart valea Siretului de valea Prutului. Hărţuind armata în retragere, Ştefan, care dispunea de un total de doar 22.000 de ostaşi, a dorit să-i provoace pe nobilii polonezi la o răbufnire pripită şi nechibzuită. Astfel, un mic contingent de moldoveni a atacat direct armata poloneză în mişcare exact în momentul când nobilii cavaleri treceau pe lângă pădurea pregătită de oamenii lui Ştefan. Crezând că este vorba de un mic detaşament, 5.000 de nobili în zale, în urmărirea detaşamentului de moldoveni au intrat drept în mijlocul capcanei pregătite de Ştefan. Armura performantă şi experienţa de luptă a cavalerilor polonezi ar fi fost suficiente pentru a face faţă la toată oastea lui Ştefan în câmp deschis, dar supraîncrederea în propria invincibilitate, combinată cu un teren împădurit şi deluros a jucat un rol nefast nobililor polonezi. Mai ales că moldovenii au tăiat copaci pe care i-au doborât între cavaleri pentru a împărţi oastea poloneză în bucăţi mici şi pentru a nu lasă loc de avânt cailor acestora. În loc să-şi folosească lăncile şi spadele pentru a măcelări o oaste de ţărani, mulţi dintre ei n-aveau niciun fel de zale, cavalerii polonezi s-au pomenit înconjuraţi de aceşti ţărani între copaci doborâţi, daţi jos de pe cai cu ghioagele, şi până să apuce a întoarce spada, loviţi cu bâtele ţăranilor şi/sau cu spadele vitejilor.
Lupta din pădure a fost extrem de dură şi sângeroasă, ducându-se pe viaţă şi moarte, însă odată cavalerii răpuşi, restul oştii poloneze nici măcar n-a fost în stare să organizeze un contraatac, câteva mii de moldoveni călare hărţuindu-le retragerea, recapturând prada şi luând prizonieri. Atingând Prutul la Cernăuţi, fugarii au trecut râul în grabă fără nici-o intenţie de a se regrupa, pentru a continua fuga prin Codrii Plonini şi apoi prin Pocuţia în direcţia Stanislau şi Liov.

Urmările bătăliei
Codrii Cosminului. Crucea de lângă Stejarul lui Ştefan cel Mare, cu inscripţia de la strănepoţi
Aşteptându-se la a pierde jumătate din armată în acest conflict, Ştefan a rămas şi el surprins când a devenit clar că pierderile sale militare au fost minime. Printre cei răniţi în luptă era fiul şi moştenitorul lui Ştefan (după moartea fiului mai mare Alexandru), viitorul domnitor Bogdan cel Orb (Bogdan al III-lea), care în bătălie a pierdut un ochi din cauza unei lance a unui cavaler polonez. Boierii din preajma lui Bogdan au povestit după luptă că acesta ar fi continuat să se bată totodată strigând de durere. Deşi au recunoscut că Bogdan "le nimerea mai mult alăturea", ei continuau să afirme că urletele, avântul şi înfăţişarea unui om cu un ochi scurs pe obraz ar fi avut un efect nu tocmai de întărire a încrederii şi siguranţei asupra nobililor polonezi care-l vedeau.
Surpriza cea mare a bătăliei au fost cele trei steaguri militare ale regiunilor Cracovia, Liov şi Sandomir capturate de moldoveni, plus nouă steaguri provinciale, la care se adăugau multe steaguri ale familiilor nobiliare. Aceasta însemna că a fost practic un măcel. Ioan Albert, care a avut inspiraţia de a nu intra în pădure cu cavalerii, a fost condus de garda sa direct până la Liov, temându-se că un popas pentru noapte în Pocuţia sau Stanislau ar fi fost foarte periculos. Deşi a continuat a mai fi rege 2 ani, Ioan Albert a rămas în memoria polonezilor ca "regele în timpul căruia cavalerii au fost nimiciţi".
Locul bătăliei, din ordinul lui Ştefan a fost curăţat şi în loc a fost sădită o dumbravă, cunoscută în cultura populară sub numele de Dumbrava Roşie. Se spune că din stejarii semănaţi de polonezi a mai rămas până astăzi doar unul singur, numit de localnici Stejarul lui Ştefan cel Mare. În anul următor, 1498, Ştefan a întreprins o campanie în Pocuţia, anexând-o pentru 34 de ani la Principatul Moldovei (fără obligaţii vasale faţă de Polonia). Pocuţia va fi pierdută de Moldova în 1532 in urma Bătăliei de la Obertyn (sau Obertin) dintre Petru Rareş şi hatmanul Jan Tarnowski (Ioan Tarnovschi) care a avut loc pe 22 august 1531, fiind iarăşi cucerită şi anexată de Polonia. În urma bătăliei, Ştefan a dorit de asemenea să dezvolte nordul Moldovei, timp în care au fost aduşi printre alţii si primii ţărani ruteni (strămoşii ucrainenilor) în Moldova. În 1775, numărul polonezilor şi rutenilor din Moldova a ajuns la 10.000 dintr-o populaţie de 1.5-2 milioane, în ţinutul Cernăuţi ei reprezentând 10%.
Există o supoziţie modernă, care spune că Ştefan cel Mare s-ar fi inspirat în organizarea ambuscadei dintr-o cronică bisericească, în care era descrisă Bătălia din Codrii Plonini în 1368 (cronicarul polonez Jan Długosz menţionează anul 1359, dar astăzi este acceptat că acesta a greşit şi bătălia a avut loc în 1368), în care a avut loc o ambuscadă similară, însă mult mai mică, oastea poloneză având atunci doar 2.000 de oameni. De partea Moldovei, oastea ar fi fost condusă de tinerii fraţi Petru şi Roman Muşat, viitorii domnitori ai Moldovei.

Bătălia de la Şelimbăr
(28 octombrie 1599)

Bătălia de la Şelimbăr (germană Schellenberg) a avut loc pe 28 octombrie 1599 şi s-a dat între oastea Ţării Româneşti condusă de Mihai Viteazul şi oastea Transilvaniei condusă de cardinalul Andrei Báthory. Bătălia s-a terminat cu victoria clară a armatei condusă de Mihai Viteazul care şi-a deschis astfel drumul spre cetatea Alba Iulia, unde a înfăptuit prima unire a Transilvaniei cu Ţara Românească.


Situaţia premergătoare
Chiar dacă alianţa (din 27 mai 1595) a voievodului Mihai cu Sigismund Báthory era clară, acesta din urmă dăruindu-i la 6 ianuarie 1597 castelul şi domeniul Buia, format din 14 comune, toate în judeţul Sibiu, domeniul Sona din judeţul Alba şi dreptul de a construi în Bălgrad (Alba Iulia), lângă cetate, o mânăstire, care a şi fost ridicată în acel an, relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat de-a lungul timpului.
În 1597 se produseseră schimbări însemnate în Transilvania. Sigismund Báthory i-a făcut o vizită împăratului Rudolf al II-lea la Praga. A fost încheiat un tratat bilateral, în baza căruia Báthory ceda imperiului Transilvania în schimbul ducatelor Oppeln (Opole) şi Ratibor (Racibórz) din Silezia. Schimbul dădea posibilitate Austriei să-şi extindă influenţa asupra creştinilor din Imperiul Otoman. Situaţia l-a determinat pe Mihai Viteazul să reflecteze asupra alianţei cu Báthory şi să decidă încheierea la rândul său a unui tratat mai favorabil cu împăratul Germaniei, la 9 iunie 1598 la Mănăstirea Dealu. Preambulul tratatului prevedea că Mihai recunoştea suzeranitatea Habsburgilor asupra Ţării Româneşti, împăratul obligându-se să ţină pe socoteala sa 5000 de mercenari pe lângă Mihai, voievodul rămânând domn pe viaţă şi cu drept ereditar în familia lui. Obiceiurile şi autonomia ţării urmau să rămână intacte, neschimbate, nu se prevedea plata vreunui tribut, iar solii români urmau să fie primiţi la curtea imperială cu toate onorurile. Sigismund Báthory, fire schimbătoare şi indecisă, şi-a dat seama că ducatele sileziene nu făceau cât Transilvania şi, în august 1598, s-a reîntors la vechea lui stăpânire, după care i-a expulzat pe reprezentanţii împăratului Rudolf.

Revenit în Ardeal, Sigismund Báthory l-a chemat din Polonia pe vărul său Andrei Báthory, care era cardinal. I-a cedat acestuia tronul principatului Transilvania, iar Dieta Transilvaniei l-a recunoscut pe cardinal în aprilie 1599 ca principe.

Bătălia
Schimbarea lui Sigismund Báthory era cu totul defavorabilă lui Mihai, Andrei Báthory fiind inamicul lui Rudolf al II-lea, împăratul nemaiavând drepturi în Transilvania. Luându-şi măsuri de siguranţă spre Dunăre şi Moldova, Mihai a început înaintarea spre Transilvania. În câteva zile, Mihai obţinu sprijinul saşilor braşoveni. A continuat marşul din Prejmer, prin Codlea, Făgăraş şi satele din Ţara Făgăraşului, ajungând la Tălmaciu la 25 octombrie. Armata sa, întregită cu grupul secundar condus de Radu Buzescu şi Banul Udrea, înainta spre Sibiu, aşezându-şi tabăra la Veştem în ziua de 26 octombrie. Sperând tergiversarea bătăliei, pentru a primi întăriri, cardinalul Báthory îşi stabili tabăra la nord de cetatea Sibiului, pe malul stâng al Cibinului. La 28 octombrie, dimineaţa, Mihai Viteazul înainta spre Sibiu.
Andrei Báthory, depăşit şi luat prin surprindere de pregătirile militare ale lui Mihai, fu nevoit să-şi dispună oastea (circa 16000 de oameni) într-un loc defavorabil, între zonele Lazarett şi Exerzierplatz, având în spate bălţile Cibinului, folosite la apărarea cetăţii Sibiului, pe laturile de sud şi est.
Bătălia începu la ora nouă cu un schimb intens de focuri de artilerie. Cele 18 tunuri ale lui Mihai, deşi amplasate dominant, au avut iniţial un tir greşit. Artileria cardinalului, superioară numeric (circa 40-50 de tunuri) a ripostat foarte puternic. În finalul pregătirii artileriei, un nobil de origine română, Daniel Zalaschi, trecu de partea armatei lui Mihai, făcându-i cunoscută poziţia dispozitivului inamic. Atacul l-a dat Mihai Viteazul pe flancul stâng, grupul de oaste al lui Baba Novac încercând să scindeze oastea cardinalului. În ciocnire căzu Ştefan Lazăr, comandantul flancului cardinalului. Gáspár Kornis, comandantul locotenent al oştii cardinalului reuşi să-l respingă pe Baba Novac. Mihai reluă atacul cu partea centrală a oştirii sale, formată din mercenari unguri şi secui de sub comanda lui Gheorghe Makó. Aceştia pătrunseră în dispozitivul inamic, lărgind flancurile spărturii şi acţionând atât în sprijinul lui Baba Novac, cât şi împotriva lui Moise Székely, reuşind să respingă dreapta şi centrul oştirii transilvănene. Profitând de succes, voievodul român îşi întări trupele din centru cu escadroane de sârbi, cazaci şi moldoveni şi l-a angajat în bătălie şi pe aga Lecca. Linia întâi a lui Gáspár Komis fu străpunsă, soarta bătăliei înclinându-se de partea lui Mihai Viteazul.
În jurul orei 15, armata principelui cardinal Andrei Báthory, rămasă fără comandant şi atacată din flanc, s-a dezorganizat şi a intrat în derută. Dezastrul fu aproape total. Apărătorii saşi ai cetăţii Sibiu urmărind cu atenţie, de pe creneluri, desfăşurarea bătăliei, au salvat 350 de ostaşi saşi care făceau parte din oastea cardinalului, trăgându-i cu funiile, peste ziduri, în interiorul cetăţii.

Urmări
Bilanţul bătăliei a fost impresionant: din rândurile oştirii transilvănene au căzut peste 3000 de oameni, alţii 1000 fiind răniţi şi prizonieri. Pierderile armatei lui Mihai Viteazul au fost de asemenea mari, trupurile celor căzuţi, din ambele tabere, fiind adunate de locuitorii Sibiului şi depuse într-o groapă comună. Locul înhumării se cheamă şi astăzi „Movila lui Mihai”.
Seara, Mihai Viteazul a ordonat urmărirea pâlcurilor de soldaţi, pentru a-i împiedica să se regrupeze şi să creeze probleme. Cardinalul Báthory fugi cu destinaţia Moldova, însă pe drum, în munţi, a fost capturat de secui, care l-au decapitat la 31 octombrie. Capul cardinalului i-a fost dus lui Mihai Viteazul.
După bătălia de la Şelimbăr, prin toate localităţile sibiene, prin care a trecut domnitorul român în drumul său spre Alba Iulia, populaţia l-a primit cu entuziasm.

 Bătălia de la Posada
(12 noiembrie 1330)

Bătălia de la Posada este numele unui conflict militar între Regatul Ungariei şi Ţara Românească, petrecut în toamna anului 1330. Această bătălie a marcat emanciparea Ţării Româneşti de sub tutela coroanei maghiare.

Bătălia a fost menţionată în mai multe cronici: cea pictată de la Viena (Chronicon pictum, cca. 1360), cea a lui Thurocz (Chronica Hungarorum, cca. 1486), analele lui Jan Długosz (Annales seu cronici incliti regni Poloniae, cca. 1455 - 1480) precum şi alte lucrări ungare, poloneze şi germane de acest gen, toate din secolele XV-XVI, care reproduc în principiu relatarea cronicii vieneze.
De asemenea, bătălia mai este pomenită şi în actele ungare din secolul al XIV-lea, din care istoricii au putut desprinde şi alte detalii despre conflict.
În toate aceste izvoare nu este menţionat niciodată cuvântul „posadă”, ce desemna iniţial un loc greu accesibil şi apărat de elemente naturale sau artificiale. Transformarea lui în toponim s-a produs la începutul secolului al XV-lea, în documente maghiare legate de bătălia din 1395 între Vlad Uzurpatorul şi Sigismund de Luxemburg. Astfel, două dintre acestea (datate 1408 şi 1438) vorbesc despre „munţii zişi ai Posadei”, deşi într-o relatare a lui Sigismund (1397) se spunea doar că bătălia se purtase „pe când urcam culmile munţilor, zise în vorbirea obişnuită [locală] posada, prin nişte strâmtori şi poteci înguste, strânse între tufişuri mari”. Denumirea de „Bătălia de la Posada” a fost introdusă şi încetăţenită în istoriografia românească de către Nicolae Iorga, la începutul secolului XX. Istoricul considera că bătălia din 1395 şi cea din 1330 s-ar fi desfăşurat în aceleaşi locuri, anume „în cazanul de la Posada, pe drumul Câmpulungului”.

Desfăşurarea evenimentelor
În 1324 Basarab I se afla sub suveranitatea lui Carol Robert de Anjou. Un an mai târziu, domnitorul român cucereşte Severinul, ceea ce a dus la răcirea relaţiilor cu Regatul Ungar. Mai mult decât atât, din 1327 Basarab refuză să mai plătească tributul de vasal. Aceste lucruri l-au determinat pe regele ungar, la sfatul lui Dionisie (mai târziu ban de Severin), să întreprindă o expediţie de recucerire a teritoriului pierdut şi de pedepsire a vasalului său.
În luna septembrie a anului 1330, Carol Robert de Anjou, regele Ungariei, cu o puternică armată, pleacă din Timişoara să-l pedepsească pe fostul său vasal, Basarab I, cneaz al ţinutului. Ocupă Banatul de Severin şi înaintează prin Oltenia, pustiită în prealabil de către Basarab, spre Curtea de Argeş. Datorită acestei strategii de apărare, în rândurile armatei invadatoare se instalează foametea încă de la intrarea în Ţara Românească. Pe drum, Carol Robert primeşte o solie din partea domnitorului român (ilustrată şi într-una dintre cele trei miniaturi legate de acest subiect ale cronicii pictate de la Viena), care îi aduce o propunere de pace.
Oferta de pace făcută de Basarab I este refuzată de către rege, deşi i se promitea plata a 7.000 de mărci de argint ca despăgubire, cedarea cetăţii Severinului şi trimiterea unui fiu la curtea ungară ca garanţie, "numai vă întoarceţi în pace şi vă feriţi de primejdii, că de veţi veni mai încoace, nu veţi scăpa de dânsele".
Carol Robert răspunde cu aroganţă că Basarab este păstorul tuturor oilor sale şi că îl va scoate de barbă din vizuina lui. În cele din urmă, armata maghiară ajunge la Curtea de Argeş, pe care o găsesc pustie şi o incendiază.
Unele relatări ungureşti dar şi cronica lui Jan Długosz povestesc despre un armistiţiu încheiat între cele două părţi beligerante, cu condiţia ca românii să conducă armata invadatoare către Ungaria pe drumul cel mai scurt. Ghizii români puşi la dispoziţia regelui de către Basarab i-ar fi condus apoi pe unguri într-un defileu unde acesta le pregătise o capcană. A. D. Xenopol se îndoia de veridicitatea acestui pasaj, socotindu-l doar un pretext pentru a explica mai uşor înfrângerea ruşinoasă a armatei regale.
Cert este că odată ajunşi în acea vale îngustă şi prăpăstioasă, ungurii sunt atacaţi şi zdrobiţi. Au existat două atacuri, conform documentelor. Primul, dat în susul văii, a oprit înaintarea intruşilor, iar al doilea a însemnat distrugerea lor.
„Basarab a venit pe o cale cu toată oastea sa, şi calea sucită şi de amândouă părţile cu râpe foarte înalte, era închisă împrejur, şi unde calea zisă era mai largă, acolo valahii în mai multe locuri o întăriseră cu şanţuri săpate împrejur. Iar regele şi toţi ai săi la aşa ceva întru adevăr nu s-au gândit. Mulţimea nenumărată a valahilor, sus pe râpi alergând din toate părţile, arunca săgeţi asupra oastei ungureşti care era în fundul căii de drum, care însă nu ar fi trebuit numit drum, ci mai curând un fel de corabie strâmtă, unde, din pricina înghesuielii, cei mai sprinteni cai şi ostaşi cădeau în luptă, pentru că din pricina urcuşului prăpăstios din cale nu se puteau sui contra valahilor, pe nici una din râpele de pe amândouă laturile drumului; nici nu puteau merge înainte, nici nu aveau loc de fugă, fiind şanţurile săpate acolo, ci ostaşii regelui erau cu totul prinşi, ca nişte peşti în vârşă sau în mreajă.”
—Cronica pictată de la Viena
După lupta de 3 zile, 9 - 12 noiembrie 1330, Carol Robert de Anjou a scăpat cu greu, schimbând hainele sale cu ale unui oştean pentru a nu fi recunoscut. Se reîntoarce către patrie tot prin Timişoara.
Printre victime, alături de numeroşi nobili, s-au numărat şi Toma, voievodul Ardealului, Andrei de Alba, purtătorul sigiliului regal, precum şi preotul personal al regelui. O parte a supravieţuitorilor au fost luaţi în robie, însuşi regele recunoscând, doi ani mai târziu, că în urma bătăliei „s-au tras nu puţine robii, cazne şi primejdii pentru neamul unguresc”.
„Au căzut tineri şi bătrâni, principi şi nobili, fără nici o deosebire. Căci această tristă întâmplare a ţinut mult, de la ziua a şasea a săptămânii, până la ziua a doua a săptămânii viitoare, în cari zile ostaşii aleşi aşa se izbeau unii pe alţii precum în leagăn se leagănă şi se scutură pruncii, sau ca nişte trestii clătinate de vânt. S-a făcut aici mai cumplită ucidere, căci a căzut mulţimea de ostaşi, principi şi nobili, şi numărul lor nu se poate socoti.”
Un document maghiar din 1351 menţionează că în ajutorul românilor au venit şi cete de tătari („păgânii vecini”). Unii istorici consideră această mărturie ca fiind falsă, menită a spori numărul şi puterea armatei lui Basarab şi astfel să poată fi explicată mai uşor înfrângerea ungurilor.[formulare evazivă] Tot în sprijinul lui Basarab se pare că au venit şi sibienii: Chronica antiqua, cea mai veche cronică săsească, menţionează faptul că în timpul bătăliei sibienii s-au răsculat împotriva lui Carol Robert, intrând în colaborare cu Basarab I.

Consecinţe
„Românii... puseră mâna pe o mare câtime de pradă, arme, vestminte scumpe, bani de aur şi de argint şi multe vase de preţ”—Cronica lui Johann de Thurocz
Prin această victorie, Basarab I a reuşit să consolideze independenţa ţinutului, să o întărească din punct de vedere statal, pentru ca mai apoi să-i lărgească hotarele.
Dar ce a rămas în istorie este faptul că această victorie răsunătoare a însemnat practic naşterea unui nou stat feudal independent, Basarab I asumând titlul de Mare Voievod.
Relaţiile cu Regatul Ungariei s-au îmbunătăţit abia după moartea lui Carol Robert (1342) şi suirea pe tron a fiului său Ludovic I, în special după 1345. În 1354 Nicolae Alexandru a recunoscut suzeranitatea regelui maghiar.

Bătălia de la Baia

Bătălia de la Baia (în maghiară Moldvabányai csata, Bătălia de la Baia Moldovei) a avut loc în noapte de 14 spre 15 decembrie 1467 între oastea Moldovei, condusă de Ştefan cel Mare, şi oastea Regatului Ungariei, condusă de Matia Corvinul.


Context
La 25 ianuarie 1465 Ştefan cel Mare a ocupat baza militară ungară de la Chilia, după un asediu de o zi. La conducerea cetăţii Ştefan l-a instalat pe pârcălabul Isaia, cumnatul său.[11] În contextul unor tulburări interne provocate de marea nobilime din Transilvania, nemulţumită de mărirea fiscalităţii, Ştefan cel Mare a organizat în vara lui 1467 o acţiune militară în Secuime, acţiune menită să-i atragă pe secui de partea sa. Concomitent, tot la incitarea lui Ştefan, oraşele săseşti s-au ridicat împotriva regelui Matia, ceea ce l-a silit pe acesta să vină personal pentru a potoli răscoala.[12]
În septembrie 1467, după ce a înfrânt răscoala din Transilvania şi i-a pedepsit pe conducătorii rebeliunii, regele Matia a decis represalii şi împotriva lui Ştefan, ca iniţiator al acesteia. În noiembrie 1467 a plecat de la Braşov spre Moldova, prin pasul Oituz, în fruntea unei armate de circa 40.000 de oşteni.[13] Ştefan a reuşit să pună pe picioare doar o armată de 12.000 de oşteni, aşa încât tactica sa a fost aceea de a da lupte mai mici, pentru întârzierea înaintării armatei regale ungare. Estimarea de 40.000 de oşteni provine din letopiseţul oficial al Moldovei. Este probabil ca cifra să fie exagerată. Rămâne certă superioritatea numerică a armatei ungare, estimată de cercetătorii moderni între 15.000-20.000 de soldaţi.
Ştefan a adoptat o strategie defensivă permiţând ungurilor să înainteze.
În 19 noiembrie regele Matia a cucerit Trotuşul, apoi cetatea de lemn de la Bacău, după care a început înaintarea pe Valea Siretului spre Suceava.
Între 29 noiembrie şi 7 decembrie a ocupat Romanul şi Târgu Neamţ, iar în data de 14 decembrie 1467 a ocupat Baia Moldovei, oraş locuit la acea vreme în majoritate de saşi şi de maghiari, sediu al unei episcopii catolice.

Bătălia
În noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467 oastea lui Ştefan a atacat pe neaşteptate oraşul Baia, dând foc palisadelor din lemn ale oraşului, ceea ce a luat prin surprindere armata regală, având loc crâncene lupte stradale de noapte, soldate cu mari pierderi omeneşti pe ambele părţi. Grigore Ureche, autorul letopiseţului Ţării Moldovei relatează că incendiul pus noaptea de moldoveni a creat o mare învălmăşeală, în care au fost tăiaţi cu săbiile aproape jumătate din soldaţii regelui Matia. El însuşi ar fi fost rănit cu trei săgeţi şi cu o lovitură de lance, ceea ce a determinat transportarea sa în mare grabă spre Ungaria.
Totuşi trebuie de menţionat că o parte din armata lui Ştefan cel Mare nu atacaseră, precum era convenit, fiind trădat, lucru ce l-ar fi putut costa pe domnitor victoria şi chiar viaţa. Defecţiunea era expresia nemulţumirii unei părţi a marii boierimi faţă de politica lui Ştefan. După bătălie, Ştefan cel Mare a omorât 24 mari boieri trădători printre care şi pe vornicul Crasneş, alţi 40 boieri de rang inferior fiind traşi în ţeapă.
Ştefan cel Mare l-a trimis pe cumnatul său, pârcălabul Isaia, să taie retragerea regelui, însă acesta a izbutit să scape, sub apărarea comandantului Ştefan Báthory de Ecsed.
Armata regală în retragere, în drumul ei spre Transilvania, ar fi fost oprită de o blocadă, şi a decis să îngroape cele 500 de tunuri şi alte comori, pentru a nu putea fi capturate de moldoveni. Potrivit cronicarului polonez Jan Długosz, Matia Corvinul ar fi scăpat de moldoveni din cauza ezitării marelui vornic Crasnăş, comandantul unuia din cele trei corpuri de armată moldovene. Acesta ar fi fost mai apoi executat de Ştefan pentru trădare.

Consecinţe
Campania regelui Matia Corvinul în Moldova, încheiată cu un eşec, a constituit ultima mare încercare a coroanei ungare de a reinstititui pe cale militară suzeranitatea asupra Moldovei.
În anul 1468 Ştefan a încercat fără succes să aplaneze conflictul cu regele Ungariei, prin intermediul regelui Cazimir al IV-lea al Poloniei. În 1469 o armată moldoveană condusă de spătarul Filip Pop a pătruns şi prădat în Secuime, drept represalii pentru găzduirea lui Petru Aron, rivalul lui Ştefan. Cu acea ocazie Petru Aron a fost prins şi executat.
Frontul comun antiotoman, precum şi privilegiul comercial acordat de Ştefan negustorilor braşoveni la 3 ianuarie 1472 a destins relaţiile cu Regatul Ungariei. În anul 1473 Moldova şi Regatul Ungariei şi-au coordonat acţiunile pentru înlăturarea interpuşilor otomani Radu cel Frumos şi Laiotă Basarab din Ţara Românească.
La sfârşitul anului 1474 regele Matia a trimis 5.000 de secui şi 1.800 de ostaşi regali în sprijinul lui Ştefan, aceştia luând parte la Bătălia de la Vaslui, încheiată cu istorica victorie a aliaţilor creştini.
La 12 iulie 1475, în faţa unui iminent atac otoman, Ştefan cel Mare a recunoscut suzeranitatea lui Matia Corvinul. Drept răspuns, printr-un act emis la Buda în data de 15 august 1475 regele Matia s-a obligat să-l sprijine pe Ştefan contra otomanilor şi i-a dat drept locuri de adăpost la Cetatea Ciceu din Ţara Secuilor, şi Cetatea de Baltă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu